Над 70 млн. лева плаща държавата на приютили бежанци

Получатели на помощта са 562 лица, предоставили настаняване и изхранване на лица, търсещи временна закрила

Над 70 млн. лева плаща държавата на приютили бежанци | StandartNews.com

Започва изплащането и близо 80 млн. лева ще бъдат разплатени на одобрените кандидати, настанили украински граждани в периода от 24 февруари 2022 г. до 31май 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. 

Министерският съвет в оставка прие решение за одобряване на помощ на кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България и на постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2022 г., за авансово финансиране на разходи по Програмата.

Получатели на помощта са 562 лица, предоставили настаняване и изхранване на лица, търсещи временна закрила. Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции, и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.   

По петото поред плащане, обхващащо периода от 24 февруари до 31 май, са верифицирани 1 831 572 броя нощувки с изхранване на стойност 73 262 880,00 лева без ДДС, респ. 79 734 097,40 лева с включен ДДС, пише в съобщението.   

По информация на БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай