На украинците им хареса в хотелите на морето

Не искаме туристите да се чувстват като в бежански лагер, казват в Слънчев бряг

На украинците им хареса в хотелите на морето | StandartNews.com
  • Не искаме туристите да се чувстват като в бежански лагер, казват в Слънчев бряг
  • Програмата за 40 лв. помощ да бъде удължена и след 31 май, настояват от бранша

 

На украинските бежанци у нас им хареса да живеят в хотелите по морето. Те искат да останат в тях и след края на май, когато свършва правителствената програма за помощ от 40 лв. за настанен бежанец. В същото време в Слънчев бряг вече пристигат първите туристи и много от хотелите с бежанци имат резервации.

На 2 май на Летище Бургас приветстваха с водна арка и символични подаръци първите гости за сезона на туроператора TUI UK, пристигащи от Кардиф, Великобритания.  

Британците идват у нас след продължило близо 2 години прекъсване заради пандемията.  Гостите ще отседнат предимно в Слънчев бряг. На 21 май предстоят първите чартъри и на туроператора "Balkan Holidays UK", който води най-много англичани у нас.

В курорта са притеснени както хотелиерите, така и украинците. "В момента се създава една лека паника между тях. Хотелиерите и туроператорите сме притеснени, защото отказваме резервации за летния активен сезон. Хотелиерите имаме едно предложение - всеки, който може, да предостави част от своята база за активния сезон", коментира пред Bulgaria ON AIR Елена Андонова.

Това обаче може да се случи само ако правителството удължи програмата. Наталия от Киев се надява да остане в хотела поне до есента. "Благодарни сме на България, че ни дадоха убежище и защита. И много молим майките и децата да ни оставят и да не ни местят, защото аз видях условията, където могат да ни преместят. Те не са добри", казва Наталия. Част от украинките са имали възможност да видят една от базите, където евентуално ще бъдат преместени. Това е детският лагер в Равда. Имат претенции към столовата, която не е ремонтирана. Има и други корпуси, които не са ремонтирани, там не искат да живеят. В края на юни в лагера очакват първата група деца. Резервации има за цялото лято и не е ясно какво ще се случи с тях. Детските лагери в региона разполагат с около 900 места, а украинските бежанци са близо 40 000.

Настанените в хотелите са предимно майки с малки деца и затова им е трудно да започнат работа. "Не назначаваме украинци, защото те не желаят да работят", твърди Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Според зам.министъра на туризма Ирена Георгиева, към края на април сключените трудови договори с украинци са около 2000 за цялата страна, казва тя пред "Телеграф".

По думите на Елена Иванова, хотелиерите от източната зона на Слънчев бряг не отказват резервации. "За мен е изключително неразумно да откажем резервации за летния сезон. Това са очаквани гости, за които се подготвяме цяла зима по сключени от предходната година договори", посочи Елена Иванова. Нейното мнение е, че ако помощта продължи, ще има хотели, които ще оставят настанените украинци. "Не е разумно хотелите да се разделят на части - за украинци и туристи, защото туристите не очакват да попаднат в бежански лагер и това ще създаде дискомфорт на тези, които идват на почивка", заключи Иванова.

Хотелиери от Балчик и Кранево, настанили украински бежанци в базите си, също настояват за удължаване на срока на действие на Програмата за ползване на хуманитарна помощ за търсещи временна закрила в България, съобщава БНР. Те са изпратили декларация до министъра на туризма Христо Проданов, до председателя на Комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров и до председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. В нея обръщат внимание на факта, че с тяхно сътрудничество някои от украинските деца вече са тръгнали на детска градина, има и документи за постъпване на училище, някои от родителите са в процес на започване на работа. Тези действия обаче няма как да бъдат завършени до 31 май, когато приключва Програмата. Според хотелиерите най-разумният вариант е тя да бъде удължена за онези хотели, които заявят желание да участват в нея.

"Настояваме програмата да бъде удължена с още няколко месеца", заяви Олег Костадинов, управител на хотел "Наслада" в Балчик, който е дом на 300 бежанци. По думите му, в общинския град пребивават близо 1500 украинци, а в близкото село Кранево - между 2000 и 3000. Костадинов пояснява, че стотина деца в "Наслада" вече имат лични лекари, а над 20 са записани в спортни клубове. "Хората започнаха да се интегрират, готови са да започнат работа в сладкарски цехове, оранжерии, в хотели и ресторанти", изброява управителят, пише БТА. Според Пламен Козарев, управител на хотел "Лотос" в Балчик, към държавните бази от началото на юни трябва да бъдат насочени бежанците, които тепърва ще пресекат границата и ще дойдат "голи и боси, без никакъв багаж".

Хотелиерите от планинските курорти също се надяват програмата да бъде удължена и бежанците да бъдат пренасочени към празните през лятото бази. В Банско определят мярката като добра за предстоящите месеци. В града под връх Тодорка към момента са настанени около 700 украинци, почти всичките живеят в хотели.

"Държавата трябва да се стреми да социализира максимално бързо бежанците, което означава да ги настани в къщи и апартаменти. Не е добре да бъдат в бази и хотели, те не идват на почивка", коментира пред Нова тв Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Зам.министър Ирена Георгиева обясни, че  Оперативната координационна група работи по пренастаняването на украинските бежанци в държавни, ведомствени и общински бази. "Това ще се случи в зависимост от профила им. За хора, които имат готовност веднага да почнат работа, ще се търси настаняване в бази в близост до съответните работни места. Целта е  да се създаде по-широка възможност за интеграцията на тези хора в обществото".

 

ТУИ Белгия спира полетите  до България до края на юни

Водещият белгийски туроператор ТУИ (TUI Belgium) спира полетите до България до края на юни заради войната в Украйна, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че решението е свързано с намалелия интерес на почиващите към Източна Европа след началото на военните действия, пише БТА. Уточнява се, че "ТУИ Белгия" обичайно извършва по два полета седмично до Бургас и Варна. Представител на дружеството обяснява, че България не е опасна страна, но летовниците имат предвид, че Украйна и Русия имат излаз на Черно море и това влияе на решението им дали да се отправят на почивка в тази част на континента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай