МВФ предупреди за рисковете от дефлация

МВФ предупреди за рисковете от дефлация | StandartNews.com

Париж. Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди за рисковете на дефлацията за глобалното икономическо възстановяване, предаде Би Би Си.

Лагард заяви, че " има оптимизъм" за растеж, но възстановяването все още е "крехко".

"При ниво на инфлация по-ниско от целевите показатели при много централни банки ние виждаме растящ риск от дефлация, която може да окаже негативно въздействие на възстановяването на световната икономика", заяви Лагард.

Понижаването на цените е пагубни за икономиките, излизащи от рецесия, понеже повишава реалната стойност на дълговете. Дефлацията е опасна, понеже може да доведе до намаляване на печалбите на предприятията, намаление на инвестициите и производството и да окаже негативно въздействие на БВП.

Дефлацията може да намали личните разходи, докато хората чакат цените да паднат, и да попречат на инвестициите, защото тя може да повиши реалната цената на кредита.

В сряда Световната банка обяви, че световната икономика е достигнала "повратна точка" след кризата, започнала през 2008, но все пак остава уязвима от сътресения.

В годишния си доклад за световната икономика, банката твърди, че богатите страни най-накрая си възвръщат позициите на светоените пазари след финансовата криза през 2008.

Световната банка подобри прогнозите си за глобален икономически ръст през тази година. Според базираната във Вашингтон кредитна институция през 2014 г. се очаква темпът на растеж на световната икономика да достигне 3,2%, информира агенция Блумбърг.

Докладът оценява растежа на БВП на България през 2013 г. на едва 0.6 на сто, през тази очаква страната да постигне 1.7%, при 1.8%, заложени в бюджета. Според Световната банка с 1.8 на сто българската икономика ще нарасне през 2015 г. и ще достигне 2 на сто едва през 2016 г.

Преди половин година банката беше прогнозирала, че България ще отчете растеж от 1.2 на сто през 2013 г., за 2014 г. даваше 2.1 на сто, а за 2015 година – 3 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай