МВФ с добра новина за Украйна

Каква е прогнозата на Фонда

МВФ с добра новина за Украйна | StandartNews.com

Международният валутен фонд очаква икономически растеж от 3,2% тази година в Украйна. За следващата година прогнозата е значително по-оптимистично – 6,5 на сто. Това се посочва в доклада „Световни икономически перспективи“), представен по време на пролетните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон, съобщава Укринформ.

В раздела за европейските страни се отбелязва, че през 2024 г. реалният БВП на Украйна ще бъде 3,2%. Освен това показателят за миналата година беше ревизиран от фонда и увеличен до 5% в края на годината при предварително очакваните 4,5%.

През следващата година се прогнозира значително увеличение на реалния БВП на Украйна - до 6,5%, пише "Актуално".

МВФ направи прогнози и по други показатели. По-специално, индексът на потребителските цени в Украйна може да намалее от 12,9 през 2023 г. до 6,4 в момента. През следващата година този индекс се очаква да бъде на ниво от 7,6. Освен това се очакват промени в прогнозите относно салдото по текущата сметка на Украйна от "минус" 5,5 миналата година до "минус" 5,7 въз основа на текущите резултати. През 2025 г. тази тенденция ще продължи - до "минус" 8,2. Коефициентът на безработица ще намалее от 19,1 през 2023 г. до 14,5 тази година. През 2025 г. той се прогнозира на ниво от 13,8.

Както съобщава Ukrinform, МВФ очаква  по-висок растеж  на световната икономика през тази година в сравнение с обявените по-рано прогнози. Фондът отбеляза, че двиигател за това е икономиката на няколко страни, по-специално на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи
БайХой
преди 1 седмица

Енергийната им система е пред колапс. Нямат ток за бита, за предприятията да не говорим, но иначе щял да им се повиши БВП. Ми добре!

Откажи