Мудните чиновници по-голям бич от корупцията

Честите законови промени също ядосват бизнеса

Мудните чиновници по-голям бич от корупцията | StandartNews.com

София. Неефективната администрация е най-големият проблем за 80% от бизнеса. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата сред фирмите в страната.

Честите изменения на законите и наредбите са другия голям бич за бизнеса според 76% от анкетираните. Повече от половината от фирмите се оплакват и от корупция в публичните институции и нелоялна конкуренция.

Липсата на квалифицирани кадри е друг голям проблем за бизнеса. Над 64% от фирмите имат затруднения при намирането на служители с подходящата квалификация и образование. Това става на фона на почти 400 хил. безработни през второто тримесечие на 2012 г., отбелязват още от БТПП. Фирмите са изключително недоволни и от съдебната система и таксите, които заплащат.

Според проучването няма разлика в средата на работа спрямо миналата година. През 2012 г единствено в сферата на инфраструктурата има някакво развитие, смятат 59% от фирмите. Най-голямо влошаване през тази година спрямо миналта има в таксите, които плаща бизнесът и законодателната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай