Мъск се оказа прав! Електрическа кола е най-продавана в света

Tesla Model Y двойно по-скъпа, но най-предпочитана. Всичко друго е Toyota

Мъск се оказа прав! Електрическа кола е най-продавана в света | StandartNews.com
  • Tesla Model Y двойно по-скъпа, но най-предпочитана. Всичко друго е Toyota

За първи път изцяло електрическо превозно средство е най-продаваната кола в света.

Tesla Model Y е изпреварил моделите RAV4 и Corolla на Toyota, за да се превърне в най-предпочитаната кола през първото тримесечие на 2023 г., показват данните на Jato Dynamics, събрани от 53 пазара в различни страни за първото тримесечие на 2023 г.

Това е особено впечатляващо, като се има предвид, че цените за Model Y започват от почти 48 хил. долара, докато Corolla се продава за 21 хил., a RAV4 за 27 хил. Но неотдавнашните намаления на цените на Tesla и експанзията в световен мащаб дадоха резултат.

Миналата година Model Y беше едва трета в списъка на най-продаваните автомобили, след Toyota RAV4 и Toyota Corolla. Но Model Y бързо се изкачи от третото място.

Според данни от 152 пазара, Tesla е продала 747 500 автомобила Model Y за една година, което е с 91% повече в сравнение с 2021 година и сега е лидер

Данните на Jato Dynamics разкриват още, че за първото тримесечие на 2023 г. Tesla е продала 267 хил. автомобила в световен мащаб в сравнение с 256 хил. за Corolla и 214 хил. за RAV4. Това е приблизително 69% увеличение на годишна база за Model Y.

Електрическият кросоувър е много популярен в Китай и в САЩ, както и в Европа, където Model Y се превърна в най-продавания автомобил. И това са основните световни пазари.

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск беше уверен в успеха на Model Y още преди пускането му на пазара, като през 2016 г. оцени, че ще привлече търсене "на ниво от 500 хил. до 1 млн. броя на година". Въпреки че това е крайъгълен камък за Tesla, победата на Model Y не е особено изненадваща. Американската компания не предоставя точна разбивка на продажбите, но съобщи, че над 400 хил. автомобила Model Y и Model 3 са били доставени на клиенти през първото тримесечие на 2023 г. Развитието на електрически превозни средства от конкурентни производители също остава бавно, което позволява на Tesla да продължи да доминира на пазара на EV.

Tesla често намалява цената на по-голямата част от своята гама през последните няколко години, включително Model Y, което може да е допринесло за увеличаването на продажбите.

Въпреки че модел на компанията е най-продаваният, Tesla не е най-големият производител в световен мащаб. Volkswagen, Toyota, General Motors и Ford съобщават за по-високи приходи и продажби на автомобили. Според Car Logos Tesla дори не се класира в топ 10 на най-големите световни производители на автомобили, като заема 19-о място до 2022 г.

Мъск по-рано прогнозира, че Model Y ще претендира за първото място, като каза на инвеститорите през 2021 г.: "Смятаме, че Model Y ще бъде най-продаваната кола или превозно средство от всякакъв вид в света. Сигурно догодина. Не съм 100% сигурен през следващата година, но мисля, че е доста вероятно... по-вероятно, отколкото не, 2022 г. Model Y да е най-продаваният автомобил или камион... в света."

Той не постигна тази цел, но се класира на трето място в общата глобална класация за 2022 г., пробивайки на шесто място в американския списък на 10-те най-продавани автомобили. Миналата година моделът стана и най-продаваният автомобил в Европа и Калифорния и четвъртият най-продаван в Китай, след като скочи с 15 места спрямо предходната година.

  • Подобренията

Снимки на потребители в Twitter показват, че Tesla усъвършенства технологиите, които използва за Model Y. Акаунт, който носи името "The Kilowatts", споделя снимки, от които се вижда надграден хардуер на камерата, който Tesla нарича Hardware 4 (HW4).

Tesla работи върху пакета от хардуер и софтуер HW4 от доста време. Целта на това надграждане е да се осигури много по-добра система за автопилотиране, която може да вижда повече около автомобила. Това би било особено полезно за пълните възможности за самостоятелно управление на превозното средство заедно с подобренията във функционалността на автопилота в реалния свят.

Промените бяха забелязани за първи път от собственици на Model S и Model X, които получиха доставки на своите автомобили по-рано тази година. Model Y с по-стария хардуер на камерата не успяваше да улови части от пътя със своите странични ретранслатори, както можеше оборудваният с HW4 Model S.

Най-новите изображения на комплекта камери, който се вижда в забелязаните превозни средства, показват нова камера с червен оттенък на обектива. Има и софтуерен компонент към превозните средства, оборудвани с HW4, за който се спекулираше, че е малко по-назад в ефективността си в по-ранните превозни средства, пише dnevnik.bg.

Топ 5 на най-продаваните коли за Q1 на 2023:

1. Tesla Model Y - 267 хил. броя

2. Toyota Corolla - 256 400 броя

3. Toyota Hilux - 214 000 броя

4. Toyota Rav4 - 211 хиляди автомобила

5. Toyota Camry /модел, особено популярен в САЩ/ - 166 200 продадени коли.

 

Европейците избраха Dacia

И докато светът се готви да мине наелектрически возила, малко по-различна е ситуацията у нас и на Стария континент.

Аналитичната компания DataForce предостави класация за най-продаваните нови автомобили в Европа, като в тази статистика е включена и България.

Първата позиция при новите коли у нас не е изненада, но в челната петица има любопитни модели.

Данните за продажби на нови автомобили у нас са взети от тези за нови регистрации в КАТ, като интересното е, че в първите пет най-продавани нови коли у нас няма нито една германска.

Друг любопитен факт е, че в челото с по два модела са Dacia и Toyota. Първата позиция е за румънския бестселър Sandero, който е следван от два модела на японците от Toyota. Класацията в челото изглежда така:

1. Dacia Sandero

2. Toyota Corolla

3. Toyota C-HR

4. Dacia Spring

5. Hyundai i20

6. Citroen C3

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай