Неделя,

Могат ли Саудитска Арабия и ОАЕ да свалят цената на петрола?

От: Редакция -
1838
Могат ли Саудитска Арабия и ОАЕ да свалят цената на петрола?
A
A
A

Най-големите производители на петрол в света ще проведат важна среща в сряда (3 август), за да вземат решение колко петрол биха могли да добавят към световния пазар от септември, съобщава BBC.

Заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се проведе няколко седмици след визитата на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия.Той се опита лично да убеди страната да увеличи добивите си и да помогне за охлаждането на растящите цени.

Суровият петрол се търгува на ниво от близо 100 долара за барел от февруари насам, което повишава разходите за живот в много страни. 

Белият дом се надява, че 13-те основни членки на ОПЕК ще решат да увеличат доставките на на петрол, но това съвсем не е гарантирано.

ОПЕК е създадена през 1960 г. като картел, чиято цел е да фиксира световното предлагане на петрол и цената му.

Саудитска Арабия е най-големият производител в картела и след срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман президентът Байдън каза, че очаква предлагането да се увеличи.

Саудитските представители обаче подчертаха, че всяко решение за увеличаване на доставките ще бъде направено след консултации с ОПЕК+ - по-широка група от 23 страни износителки на петрол, включително Русия, която се среща всеки месец във Виена, за да реши колко суров петрол да продава на световния пазар.

Още през април 2020 г. ОПЕК+ въведе поредица от съкращения на добивите, които продължиха по време на пандемията от COVID-19, тъй като търсенето спадна драстично. От 2021 г. организацията постепенно възстановява снабдяването на пазарите. На последното си заседание тя реши да увеличи с още една стъпка добивите за месец август. 

Но самото отваряне на крановете може да не е толкова лесно. Няколко членове на картела, като Ангола, Нигерия и Малайзия, вече изпитват затруднения с постигането на заложените месечни цели за доставките.

Едновременно с това руският износ също намаля поради санкциите на Запада, наложени заради руската инвазия в Украйна. Междувременно, Москва увеличи доставките до своите клиенти в Азия, като Китай и Индия.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са единствените големи играчи на пазара с известен свободен капацитет.

Производствената цел на Саудитска Арабия за август обаче е 11 милиона барела петрол на ден, което, според повечето енергийни експерти, е много високо ниво, което не оставя много място за допълнителни увеличения.

Несигурността относно търсенето на енергия през следващите месеци също може да се отрази на решенията на ОПЕК. Повишаващите се лихвени проценти, войната в Украйна и задаващата се рецесия в много западни страни могат сериозно да навредят на търсенето.

Според анализаторите, тези фактори могат да накарат групата да бъде предпазлива и да не желае да увеличава продукцията си драстично.

Преди нахлуването в Украйна Русия беше третият по големина производител на петрол в света - след САЩ и Саудитска Арабия. Тя заемаше дял между 8% и 10% от световните доставки на петрол.

Сега руският президент Владимир Путин има интерес да поддържа високи цените на "черното злато", за да продължи да финансира войната в Украйна и да предотврати въздействието на западните икономически санкции. 

За Саудитска Арабия единството сред групата ОПЕК+ е от първостепенно значение и тя ще избегне всяко решение, което може да го застраши.

ОПЕК прогнозира, че световното търсене на петрол ще нарасне през 2023 г., макар и с по-бавни темпове, в сравнение с настоящата година.

Оценките на Международната агенция по енергетика и Администрацията за енергийна информация на САЩ, междувременно, показват, че търсенето на петрол ще продължи да расте силно, въпреки нарастващите страхове от инфлацията в множество страни и отслабващия икономически растеж.

Това означава, че производителите на петрол може да се окажат принудени да изпомпват петрол с най-бързите темпове от пет години насам, за да балансират търсенето и предлагането – трудна задача, предвид ограниченията на капацитета и липсата на инвестиции в нови мощности за добив и рафиниране.

Цените на бензина в Съединените щати вече достигнаха 13-годишен връх тази година.

Източник: profit.bg


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com