Модерна болница, спортна зала и фестивали промениха Панагюрище

Бизнесът може да бъде сила за добро, „Асарел-Медет” е един от водещите примери за това у нас”, казва Огнян Траянов

Модерна болница, спортна зала и фестивали промениха Панагюрище | StandartNews.com
Бизнесът може да бъде сила за добро, „Асарел-Медет” е един от водещите примери за това у нас, казва Огнян Траянов Над половината от гостите идват в града заради културно-историческия туризъм

За съвременния човек работата е на едно от първите места при избор на място за живеене. Но не е единственият фактор. Хората искат добра градска среда, качествени и достъпни услуги. А за да е чист, подреден и благоустроен един град, то някой трябва да плати за това. В момента най-развитите общини у нас са тези, където има голяма индустрия и социално отговорни компании, показват анализите на икономистите. А Панагюрище си има „Асарел-Медет”, благодарение на която градът е е преобразен.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Второто възраждане на Панагюрище

Докато все по-често сме свидетели на затварянето на общински болници заради липса на пари и специалисти, средногорският град има едно от най-добрите здравни заведения  в България – „Уни Хоспитал”. Проектът е реализиран с публично-частно партньорство между общината, минно-добивната компания и лекарите от старата общинска болница. „Асарел-Медет” е вложила 120 млн. лева за реконструкция на старото здравно заведение, както и за оборудването с най-висок клас апарати – например пет скенера за 5 милиона лева, който е на световно ниво и най-добрият у нас.

Но за да се завърнат и да останат младите хора в града, са нужни и развлечения. Новата спортна зала „Арена Асарел” дава възможност не само за тренировки на деца, ученици и хората от града, но и за провеждането на спортни събития на световно ниво. Такъв  например е турнирът по тенис на маса, който традиционно се провежда в средата на август. Залата се превръща и в  сцена на известни певци, музиканти и танцьори, както и на различни други събития, които събират местните хора и привличат много гости.

Фестивалите, какъвто е този на фойерверките с гостуването на отбори от цял свят, също са възможност за приятни преживявания и нови запознанства.

Откакто е построена залата-трезор, която дава възможност Панагюрското съкровище да се връща у дома всяка година, са се вдигнали посещенията в музей до 4000 на всеки 1000 души, при средно за страната от 770 на 1000, по данни на ИПИ. 52% от гостите в града идват именно заради културно-историческия туризъм, според Маркет Линкс.

А пеещите фонтани, които са уникални за България с холограмите върху водна стена, са станали предпочитано място за срещи вечер. И тази атракция е подарък за града от „Асарел-Медет”.

„bdquo;Бизнесът може да бъде сила за добро, той може да работи не само за печалбата на собствениците, но и за създаване на обществени ползи. Една от глобалните цели на ООН е за устойчиво развитие, а „Асарел-Медет” е един от водещите примери за това у нас”, заяви Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Инж. Делчо Николов: Хората ще живеят по-добре, ако сме тук по-дълго

Как се справя минно-добивната компания със своята отговорна мисия, коментира изпълнителният директор инж. Делчо Николов. „От 1999 г., след като предприятието бе приватизирано от РМД /работническо-мениджърско дружество/ досега са инвестирани 1,2 млрд. лева. За тази година по 7 програми за развитие ще бъдат вложени 150 млн. лв. Това е повече от други години, когато инвестициите ни са около 100 млн. По-голямата сума през 2019 г. е предвидена основно за модернизация на обогатителната фабрика и за инфраструктура на площадката на предприятието в Панагюрище, както и за други проекти”.

Грижа на компанията е осигуряване на заетост на местните хора, като 90% от служителите в „Асарел-Медет” са от Панагюрище и региона. 30% от работещите в Панагюрище си вадят хляба в компанията, която осигурява и 70% от приходите на общината чрез местни данъци и такси. „Асарел” допринася пряко и за 1/3 от приходите в общинския бюджет, където влиза половината от концесионната такса. Същевременно създава и много възможности за местния бизнес.

Затова запазването на добрите финансови резултати на дружеството е гаранция за подобряване на живота в Панагюрище и региона, категоричен е инж. Николов.

По думите му, сега „Асарел-Медет” преработва руда с изключително ниско съдържание на мед – едва 0,27%. „Това е световен прецедент, освен шведската минна компания „Айтик“, не знаем за друга мина в света, която да развива ефективен добив с толкова ниско съдържание на мед, колкото е при нас”, коментира инж. Николов. И обяснява, че това е възможно само благодарение на внедряването на най-новите технологии, които „Асарел-Медет” купува веднага щом се появят.

В много отношения компанията е лидер не само у нас, но и в света с въвеждането на най-новите практики. Инвестира се и в иновативни решения за удължаване на живота на мината. Затова и много световни компании идват в „Асарел” да проучат добрия опит. Миналата седмица например на гости бяха специалисти от испанската „Рио Тинто”, за да видят как може да се прави успешен бизнес с руди с 0,27% мед.

„Западняците се чудят защо не използваме обичайните мерки за вдигане на печалбата – с увеличаване на капацитета и намаляване на себестойността. Бихме могли да изземем рудата на сегашното находище до 2025 г., но го разработваме в интерес не само на акционерите, а и на региона - колкото по-дълго сме активни тук, толкова по-добре е това за благосъстоянието на хората и икономиката. Така природата може да е щедра до 2045 г.”, посочи изпълнителният директор. Затова се инвестира непрекъснато и в проучвателни дейности, като надеждата е да се открият още запаси.
„Готови сме да подобряваме живота в Панагюрище и занапред”, категоричен е инж. Николов, който работи в предприятието от 40 г.

В същото време компанията заделя всяка година пари за рекултивация, за да може да възстанови природата на мястото на рудника такава, каквато е била.  Сред примерите, в които „Асарел-Медет” отново е световен първенец, е действащото насипище /място, където се събират пръстта и камъните, изхвърлени, за да се стигне до рудата/, което вече се рекултирива.
Не случайно мотото на „Асарел-Медет” е „От природата – за хората, от хората – за природата”. Земята ни дава медта и металите, без които прогресът е невъзможен. Ние обаче правим всичко възможно да върнем екоравновесието там, където сме работили, категорични са в „Асарел-Медет”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай