Модерен жилищен комплекс ще краси Варна

Модерен жилищен комплекс ще краси Варна | StandartNews.com

Четири екипа архитекти от цялата страна представиха своите идеи

Компанията "Мавели" АД планира затворен тип строителство в морската столица

Изграждане на съвременен жилищен комплекс от затворен тип във Варна планира инвестиционната компания "Мавели" АД. Неин управител е Велико Желев, а бъдещият комплекс ще е разположен в широкия център на морската столица. Той ще се намира върху парцел с площ 12 142 кв.м - на ул. "Акад. Андрей Сахаров", в съседство с бул. "Сливница".

Инвеститорът има амбицията да създаде нов, съвременен и комфортен модел на живот в градска среда - уютен и функционален комплекс от жилищни сгради за целогодишно обитаване, предлагащи на своите обитатели максимален комфорт, спокойствие и естетика на разумна цена. Строителството и вложените материали ще са над приетите средни стандарти за качество. Предвижда се изграждане на модерна инфраструктура, добре уредена и просторна паркова среда с детски кътове.

На 9 март тази година беше организиран архитектурен конкурс с участието и на водещи консултанти от различни области. Целта беше да се получат най-добрите идеи (при отчитане на градоустройствените показатели и повишените критерии на пазара на недвижими имоти) за обемно развитие на модерен жилищен комплекс от затворен тип, подчинени на основната идея за създаване на уютна и комфортна семейна среда.

В конкурса бяха поканени за участие с идейни концепции четири водещи архитектурни колектива от цялата страна: архитект Светослав Станиславов, основател и водещ проектант в STARH Stanislavov architects; "Аринтех Инвест" ООД с архитект Ангел Мазников; архитект Даниел Георгиев от Easy Home Studio и архитект Радомир Серафимов - управител и водещ проектант в Atelier Serafimov Architects. Те представиха своите архитектурни идейни разработки, като всеки от проектите имаше своите достойнства и индивидуално виждане за планирането на имота, и оптималното овладяване на пространството, съобразно идеята на инвеститора.

Защо именно чрез конкурс инвеститорът Велико Желев решава да избере водещия архитект на бъдещия комплекс? Защото архитектурният конкурс е средството за иновиране на практиките за проектиране и изграждане на съвременната градска среда, чрез осигуряване на максимален комфорт на живущите, обясняват от компанията. За "Мавели" АД и управителя Велико Желев това не е архитектурен конкурс. Това е опит да се мисли за архитектурата, сградите и комфорта на бъдещите собственици по различен, иновативен и отговорен начин, допълват от компанията.

Инвеститорът ще обяви своя окончателен избор на водещ архитект на комплекса до дни. Строителството на обекта ще започне през месец юли и ще бъде възложено на "Хидрострой" АД - една от водещите строителни компании в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай