Мистериозен инвеститор хвърли око на БТК

Мистериозен инвеститор хвърли око на БТК | StandartNews.com

Свързват го с Цветан Василев, в КЗК няма информация за смяна на собственика

Има ли нов акционер в БТК? Това се пита българската общественост след редица противоречиви твърдения, които се тиражират от сряда вечерта. Първо БТА съобщи, че групата LIC33, обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари, ще придобие мажоритарния дял във "Виваком" и други водещи компании в България. Предишният собственик продал активите си срещу ангажимента на LIC33 да рефинансира всички дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 млн. евро, гласи официалното съобщение. Досега акционери във "Виваком" бяха избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев (с 43%), лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital (33%) и кредитори на компанията.

Днес LIC33 съобщи на сайта си, че ще даде пресконференция за сделката в София на 24 март. LIC33 се представят за инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньори с развиващи се бизнеси в Европа, работи и с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение дружества. Компанията се контролира и управлява от придобилия популярност покрай военния завод "Дунарит" белгиец с руски паспорт Пиер Луврие, твърдят редица сайтове. Според данни в Търговския регистър Пиер Луврие е вписан като прокурист на "Дунарит", което бе собственост на Цветан Василев. Адресът на LIC33 е в Париж. На сайта на компанията, създаден тази година, в текущи проекти е дадена информация единствено за "специалната ситуация в България". Посочва се, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти.

За Луврие публичната информация е, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия, пише "Капитал".

Другата част от екипа включва Брус Бауърс - инвеститор на развиващи се пазари с опит в управлението на хедж фондове в Източна Европа, и Анатоли Кайро, които са управляващи директори. Старши съветник е генерал Бертран Кавайе (според официалната му визитка е работил във френската жандармерия, а в момента се занимава с финансова сигурност), а Жан Жакобе (специалист по преструктуриране на компании, започнал кариерата си в "Проктър и Гембъл") е също съветник, но независим. Жакобе има дипломи от престижни университети в Лозана и САЩ, пишат сайтове. Общото между всички тях е, че говорят руски, а някои са работили в Русия и на Балканите.

В Комисията за защита на конкуренцията не е постъпвала информация за смяна на собствеността на "Виваком", заяви говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред БТА. Но е възможно регулаторните органи на ЕС да бъдат нотифицирани за такава сделка, добави той.

Томислав Дончев: Няма сделка

Вицепремиерът по икономиката Томислав Дончев пък коментира, че това, което върви в медиите за сделка с "Виваком", не е вярно. На въпрос на водещата в "Лице в лице" по bTV какво се случва с компанията, собственост на Цветан Василев, Дончев обясни, че знае, но не може да каже. "Всичко около наследството на КТБ е притеснително. Има разлика между това, което знам, и което мога да ви кажа", каза Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай