Министърът на туризма хвърли ръкавица на партиите

Празни ли са обещанията, че туризмът е приоритет?

Министърът на туризма хвърли ръкавица на партиите | StandartNews.com

Всяка партия в Народното събрание декларира, че туризмът е приоритетен бранш. Нека да видим дали това са само думи или дела. По това  как ще гласуват или какво ще направят може да съдим дали това са празни обещания или този път държавата ще застане зад туризма. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров по БНТ

Туризмът дава пряко 7% от БВП, а непряко - около 14%. В същото време бюджетът на Министерство на туризма е едва 0,02% от общия, припомни той и добави, че повишаване на бюджета на ведомството за реклама би се отразило добре на бизнеса.

Министърът призова депутатите да удължат действието на тавана на цената на тока за бизнеса, защото в противен случай много хотели биха фалирали. Обяви се и за продължаване на мярката за 9% ДДС върху туристическите услуги и превръщането ѝ в постоянна.

9% ДДС е мярка, която не трябва да бъде временна, а да важи за целия сектор, за всички ресторанти, туроператори и хотели. Това е израз на способността на туризма да прави износ на място. Твърдо оставам зад тази мярка, но моите намерения са едно, а какво ще реши парламента, е друго, заяви Илин Димитров.

Той заяви, че очаква силен зимен сезон. По думите му е възможно той да се окаже дори по-добър от изминалия, който беше рекорден.

Летният сезон тази година доближи показателите от предпандемичната 2019. В началото на годината, с избухването на войната в Украйна, настъпи рязък спад в резервациите, но нещата се възстановиха бързо, допълни Илин Димитров.

Той увери, че до края на октомври хотелиерите, настанили украински бежанци, ще получат парите си от програмата. Парите за периода юни-август вече са преведени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай