Министрите приеха график за създаване на кадастрални карти

Министрите приеха график за създаване на кадастрални карти | StandartNews.com

София. Правителството одобри Програма за дейността по създаването на кадастъра и имотния регистър през 2012 г. и отчет за извършените дейности по създаване на кадастъра и имотния регистър през 2011 г., съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Програмата през тази година обхваща усъвършенстване на нормативната уредба по кадастъра и имотния регистър, институционално изграждане и развитие на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на Агенцията по вписванията, създаване и поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри и на имотния регистър, развитие на информационната система на кадастъра и имотния регистър, както и разпределение на финансовите средства за създаване на кадастъра и имотния регистър през 2012 г.

До 31 март т. г. са одобрени или са в процес на създаване кадастралната карта и кадастралните регистри за 1 995 425 хектара, представляващи 17,98% от територията на страната. Набраната информация обхваща 6 329 624 броя недвижими имоти, които представляват около 30% от общия брой на недвижимите имоти в България.

Кадастърът е обхванал всички областни градове (с изключение на гр. София, за който са включени 16 от всички 24 района), 95 общински центрове и 508 други населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включващи и Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

През 2012 г. ще продължат дейностите по одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри на административни райони „Студентски”, „Банкя”, „Искър”, „Нови Искър” и „Панчарево” в Столична община, на общинските центрове Панагюрище, Брацигово и Пещера и на други 10 населени места, с обща площ 100 882 ха.

При наличие на финансова възможност ще бъде възложено създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри на останалите невъзложени до сега осем административни района на София (Красно село, Възраждане, Подуяне, Слатина, Изгрев, Лозенец, Илинден и Триадица), на 26 градове – общински центрове, и на други 46 землища на населени места. Общата площ на тези територии се предвижда да бъде 233 586 хектара.

Ще бъдат изработени специализираните карти и регистри на всички плажове по Черноморското крайбрежие, а на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (брегозащитни и брегоукрепителни системи и съоръжения, прилежащи езера, дюни и др.) - само на територията на област Добрич.

С програмата се предвижда Агенция по вписванията да продължи развитието на Интегрираната информационна система, обслужваща дейността на службите по вписванията, и адаптирането й към промените в нормативната уредба. Предвижда се и продължаване на дейността по въвеждане на стари актове в информационната система за попълване на информационния масив.

Целта е да се създаде възможност официалните документи (скици, схеми, удостоверения и др.) да бъдат издавани от всяка служба по геодезия, картография и кадастър за цялата територия на страната, независимо от местоположението на обекта на кадастъра, и подобряване административно-техническото обслужване на гражданите, ведомствата, общините и търговските дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай