Министър разкри как може да докараме много туристи през зимата

Летният сезон беше добър и вече гледаме с надежда за зимния сезон

Министър разкри как може да докараме много туристи през зимата | StandartNews.com

„Ако успеем да гарантираме и да сложим таван на цените на енергоносителите, мисля че ще имаме един много силен зимен туристически сезон“, заяви в Стара Загора служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Интересът е голям и записванията за предстоящия сезон вървят с добри темпове", посочи oще той. По данни на хотелиерите и ресторантьорите в града, тази година летният сезон е бил по-силен от този през 2019 година, коментира Димитров. По думите му се вижда ясна тенденция – там, където в градовете има културен живот и където се случват събития, възстановяването на туристическия сектор е много по-бързо.

„Като Министерство на туризма можем само да подпомагаме подобен тип събития и да ги подкрепяме, това помага изключително много за възстановяване на сектора“, посочи той. „В началото на лятото в цялата страна изоставахме значително от 2019 година, в момента сме на около минус 16 на сто от 2019 година“, отбеляза Илин Димитров и добави, че повече туристи не означава по-големи приходи и по-голяма печалба. Според него хотелиерите и ресторантьорите срещат трудности с определяне на разходната част на продукта си.

„Моето лично виждане е, че летният сезон беше добър и вече гледаме с надежда за зимния сезон“, посочи още той. По думите на Димитров в туризма има ръст от много пазари – Великобритания, Израел, Полша, Чехия. Той посочи, че на германския пазар възстановяването върви с по-бавни темпове, но и там се отчитат 20 на сто повече туристи от миналата година.

„В добри години са идвали около 700 хиляди германци, тази година ще са около 250 хиляди“, посочи той. Илин Димитров изрази надежда през идната година да бъдат достигнати и надминати нивата от 2019 година. Относно програмата за настаняване на бежанци от Украйна Димитров коментира, че тя приключва в края на октомври, след което трябва да бъде взето решение на държавно ниво как тя да продължи или да се трансформира.

Той изрази мнение, че бежанците е добре да започнат да бъдат интегрирани в нашата социална и образователна система. Според него това може да се случи в градовете, а не в курортните селища. Димитров обясни, че субсидиите за хотелиерите за настаняване на украински бежанци не са изплатени напълно. „Има 32 стъпки, които трябва да се верифицират, но сме обещали, че всички пари ще бъдат изплатени и в края на програмата ще се отвори един период, в който ще има възможност за жалби. Персонално ще бъде отговорено на всяка една от тях“, посочи той. Причините да не се плати за един бежанец могат да бъдат няколко – ако той е работил, ако е напуснал хотела, а се води, че е настанен, или ако има дублаж – т.е. настанен е в няколко хотела", обясни още Илин Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай