Министър Танева: Мораториумът не е решение срещу незаконната сеч

Министър Танева: Мораториумът не е решение срещу незаконната сеч | StandartNews.com

Предложението за мораториум върху износа на дървесина от политическите сили по никакъв начин не може да реши проблема с незаконната сеч, по-скоро ще доведе до изкривяването му. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Стара Загора в петък.

Тя припомни, че подобна ограничителна мярка е била въвеждана и преди и е падала за три месеца заради международните договори, които има България и правилата на ЕС. Според министър Танев активността на политиците по отношение на незаконната сеч можела да се обясни и с предстоящите местни избори. „Много е лесно да се пускаме по плоскостта на очаквани от обществото решения, на които ще се ръкопляска, без да отчитаме лесовъдските познания, за да посочим точно къде е проблема", добави земеделският министър.

Според нея доброто управление, на който и да е сектор, трябва да почива на факти, на тясната експертиза. Министър Танева припомни, че едно от първите неща, които второто правителство на ГЕРБ е направило са били точно мерките против незаконната сеч.

„Имаме достатъчно добър закон за ограничаването и, но естествено не разполагаме с неограничени човешки ресурси, за да може до всеки, който сече незаконно да има и контрольор, особено в райони с частни гори и разпокъсана собственост", заключи Танева.

Тя съобщи още, че в края на месец март българските земеделски производители щели да могат да кандидатстват за инвестиции в земеделските стопанства от новата програма за развитие на селските райони. До средата на годината пък се очаквало да бъде отворена и другата мярка - стартова помощ за млади земеделски производители, позната досега като „Млад фермер".

Министър Танева уважи тържествената церемония по връчването на дипломите на новия випуск ветеринарни лекари в Тракийския университет. По-късно тя се срещна и разговаря със земеделски производители от региона за кампанията за директни плащания през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай