Министър Петкова: Енергетиката е основа тема между България и Русия

Министър Петкова: Енергетиката е основа тема между България и Русия | StandartNews.com

Енергетиката е основна тема в двустранните отношения между България и Русия и ние трябва да водим диалог с руската страна . Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Петкова заяви, че според нея е много логично точно министърът на енергетиката да бъде съпредседател на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

„Енергетиката е основна тема в двустранните отношения между България и Русия и това е съвсем обяснимо и съвсем логично, защото Русия е важен партньор за нас в сектора, тя е основен доставчик към настоящия момент на енергийни ресурси за нашата страна - петрол, природен газ, ядрено гориво, така че няма нищо по-логично от това министърът на енергетиката да съпредседателства тази комисия", заяви Петкова и допълни, че от друга страна България е един много успешен транзитьор на руски газ за Турция, Гърция и Македония.

Във връзка с това какъв сигнал ни изпраща Руската федерация, след като съпредседател на комисията от тяхна страна е първият заместник-министър на правосъдието Петкова заяви, че това не трябва да се разглежда като „сваляне на нивото" на представителство. „За мен изключително важно е ,че успяхме след 5-годишно прекъсване да възстановим работата на междуправителствената комисия. Това е един добър сигнал. Ние трябва да водим диалог с руската страна. Това заседание, което осъществихме тук в София, беше много добро и много успешно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай