Министър Петкова: До 2-3 на сто по-скъп ток след 1 юли

Министър Петкова: До 2-3 на сто  по-скъп ток след 1 юли | StandartNews.com

Електроенергията може да поскъпне през 2016 г. в рамките на 2-3%, като резултат от либерализацията на пазара. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Bloomberg TV Bulgaria. Цената на тока вече ще се определя от най-обективния критерий - търсенето и предлагането, обясни тя. Като аргумент за очакваното от нея леко поскъпване на тока у нас тя посочи цените на електроенергията на борсите в някои съседни страни.

В Румъния например цената на местната борса в момента е 73.32 лв. за МВтч, в Унгария е около 79 лв., а в Чехия - около 80 лв. за МВтчас. Така че шокови увеличения от порядъка на 20-35% няма да има, категорично заяви Петкова и допълни, че у нас много се спекулира с прогнозите за цената на тока след освобождаването на електропазара.

Вече работим съвместно с експерти от ЕС за установяване на критерии за защита на енергийно бедните хора в България, посочи още министър Петкова. Няма да предприемаме нищо, което да доведе до шок системата, обеща тя. Всички стъпки ще бъдат предварително обмислени, след точна оценка на риска от въвеждането на определени действия и мерки, за да се защитят потребителите и бизнесът, завърши министър Теменужка Петкова.

Все още никъде не е посочен краен срок за определянето на регулирани цени на тока от КЕВР, заяви за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Навярно това ще стане с подготвяните промени в Закона за енергетиката, предположи той. Вероятно ще бъде даден някакъв преходен период, през който битовите и малките стопански потребители да проучат пазара и да сключат договори с доставчици, които им предлагат най-добри цени на електроенергията, обясни проф. Тасев.

Тъй като краен срок няма, а времето от 1 април до 30 юни за пренастройване на малките потребители към напълно либерализиран пазар е малко, най-вероятно КЕВР ще определи цени и за следващ регулаторен период - 1 юли 2016 - 30 юни 2017 г., предположи проф. Тасев. Нищо чудно той да бъде и последен, след което КЕВР вече ще определя само цените за достъп и пренос и размера на добавката "Задължения към обществото", обясни проф. Атанас Тасев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай