МИЕ: Работата по "Южен поток" продължава

МИЕ: Работата по "Южен поток" продължава | StandartNews.com

София. Работата на експертно и техническо ниво относно статута на "Южен поток" не е прекъсвала, обяви Министерство на икономиката и енергетиката.

"Разглеждаме писмото, в което комисар Гюнтер Йотингер повдига някои въпроси относно предвиждани промени в Закона за енергетиката като част от този процес", се казва още в документа, публикуван на страницата на МИЕ във връзка с информацията, че Европейската комисия се интересува от някои законодателни предложения за бъдещето на проекта за газопровод "Южен поток" на територията на България.

"Текстовете са внесени по инициатива на народни представители и предстои гледането им на първо четене, което ще гарантира максимална публичност, прозрачност и възможност да се чуят всички гледни точки", допълват от министерството.

"Позицията на Министерството на икономиката е заявявана нееднократно – реализирането на проекта Южен поток е важен, както от гледна точка на диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, така и в икономически план за България. Затова по време на преговорите с руската страна през oктомври 2013 г., България, като страна-член на ЕС, успя да постигне договореност между БЕХ и Газпром, според която проектната компания "Южен поток" ще предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна в съответствие с изискванията на трети енергиен пакет. Това ясно показва ангажимента ни за съобразяване с предписанията на европейското законодателство.

Подготвяме отговор на поставените в писмото на комисар Йотингер въпроси като сме изискали информация от вносителите на законодателните промени и те ще бъдат предоставени първо на неговото внимание", се подчертава още в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай