Microsoft Education Day 2018 се проведе в София

Образователната конференция бе разделeна на три основни панела, които се провеждаха паралелно на три различни локации...

Microsoft Education Day 2018 се проведе в София | StandartNews.com

Майкрософт България организира за поредна година Microsoft Education Day Bulgaria. На 19 ноември 2018 г. мащабната конференция събра повече от 300 учители, ученици, представители на неправителствения и образователния сектор в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Официалната част на Microsoft Education Day Bulgaria бе открита от проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и главният секретар на Министерство на образованието и науката - Албена Михайлова.

Специално за конференцията в България пристигна и ръководителят на сектор Образование в Майкрософт за Централна и Източна Европа – Лаура Лакурезиану, а Ева Майдел, член на Европейския парламент, приветства присъстващите с видео-обръщение.

„Живеем в ера на дигитална трансформация, която вече е факт и в образованието. Днешните ученици са „фиджитал“ – те осмислят физическия и дигиталния свят, като две лица на една и съща реалност.“, каза Лаура Лакурезиану. „Уменията, които трябва да притежават младежите, за да се реализират в професиите на бъдещето са много по-различни в 21 век. Изобретателността и емпатията са качествата, които в бъдеще ще ни различават от машините. Имаме нужда от лидери и визионери, но каузата за по-добро образование е обща и вярвам в успеха й“, заяви Ева Майдел.

Образователната конференция Microsoft Education Day Bulgaria бе разделeна на три основни панела, които се провеждаха паралелно на три различни локации. Благодарение на стрийминг-връзка, присъстващите на всяка локация имаха възможността да следят какво се случва и на другите събития.

Панелът, посветен на директори на иновативни училища, се проведе в партньорство със Столична община и РУО София в Sofia Youth Innovation Lab, като в него взеха участие г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Ваня Кастрева, директор на Столичния инспекторат по образование.

Сред обсъжданите теми бяха прилагането на Мinecraft в образованието и GDPR за образователни институции. Освен дигиталните продукти за образование, лекторите на Microsoft Education Day Bulgaria представиха пред директорите и кратък урок по програмиране на роботи.

Двата робота бях дарени на Софийската лаборатория за иновации, за да могат различни ученици да се обучават на програмиране.

„С помощта на роботите, които се представят днес, ще стимулираме младите хора да се занимават с програмиране и да ги привлечем към образованието, като им предоставим по-интересни възможности“, посочи г-жа Фандъкова „Нашата цел е София да бъде град на иновациите.“, допълни още тя.

Събитието за ученици се проведе в Microsoft Innovation Center, а най-голям интерес сред младежите създаде дискусията за AI (изкуствен интелект) и Micro:Bit.

Някои от лекциите бяха презентирани от самите ученици – младите дами, които споделиха пред връстниците си нови и интересни знания от сферата на технологиите, това лято бяха част от лагера Girls A.I. Bootcamp в Атина, организиран от Microsoft.

Преподавателите, които взеха участие в панела за учители на Microsoft Education Day Bulgaria, разискваха как изглежда според тях модерната класна стая, каква е ролята на алтернативните комуникации в образованието и какви са уменията, които трябва да притежават учениците, за да могат да упражняват професиите от бъдещето.

В рамките на целодневното събитие бе организирано и изложение в централно фоайе на Софийски университет "Св. Климент Охридски", на което представители на иновативни училища, бизнеса и неправителствения сектор, представиха последните тенденции в технологиите и тяхното незаменимо място в съвременното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай