МВФ предупреди ЕЦБ да внимава с инфлацията

Централната банка да се придържа към своята подкрепяща политика, съветват от фонда

МВФ предупреди ЕЦБ да внимава с инфлацията | StandartNews.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се придържа към своята свръхподкрепяща политика, докато настоящият пик на потребителските цени изглежда временен. Това съветват от Международния валутен фонд (МВФ).

„След като основната инфлационна динамика се очаква да остане слаба в средносрочен план под базовата линия, ЕЦБ трябва да прегледа преходния инфлационен натиск и да поддържа силно приспособима позиция на паричната политика“, се казва в позиция на институцията за 2021 г., цитирана от Bloomberg и investor.bg

Това повтаря виждането на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която настоява, че растящите цени се дължат на фактори като енергийни разходи и забавяния във веригата на доставки, които няма да се задържат продължително време. Обратно, колегата ѝ от Федералния резерв Джером Пауъл заяви миналата седмица, че „преходна“ е дума, която вече не трябва да бъде използвана, за да опише какво се случва.

МВФ предупреждава, че рисковете за инфлацията в еврозоната са наклонени в посока нагоре и ръководството трябва да държи под око ценовия натиск.

„Предстоящите преговори за възнаграждения, които се очаква да бъдат по-чести, отколкото в предходните години след много подновявания на договори, бяха замразени по време на пандемията и сега ще изискват наблюдение отблизо“, посочват от МВФ. Институцията също така съветва централната банка да е готова да намали и постепенно прекрати целевите дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO) и след това постепенно да „коригира“ лихвените проценти, ако високата инфлация се окаже по-трайна.

МВФ също така посочва, че ЕЦБ ще трябва скоро да изясни как ще поддържа паричната подкрепа, когато програмата за извънредни пандемични покупки и TLTRO приключат. ЕЦБ вече намекна, че се готви да обяви бъдещето на покупките на облигации заедно с решението за паричната си политика след срещата на 16 декември.

Що се отнася до растежа на икономиката на еврозоната, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че вижда възможност за „скромно преразглеждане в посока надолу“ на икономическите прогнози. Това се дължи на представянето през четвъртото тримесечие, което изглежда „по-слабо“ на фона забавените доставки, високите енергийни цени и новите ограничения заради поредната вълна на пандемията.

Настоящата прогноза на МВФ е за 5% ръст за 2021 г. и 4,3% за 2022 г., като следващата прогноза се очаква през януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай