МФ предвижда скок на данъците за автомобили

МФ предвижда скок на данъците за автомобили  | StandartNews.com

София. Хиляди граждани ще плащат по-висок данък за колите си от 2014 г. Това е заложено в проекта за промени в Закона за местните данъци и такси, предложен от финансовото министерство. Сега за всяка кола до 100 к.с. с катализатор данъкът е с 50% намаление независимо от годината на производство. Предложението е облекчението да се дава в зависимост от екологичните стандарти по отношение емисионните парникови газове.

Този въпрос беше поставен от зам.-кмета по финанси и бюджет на София Дончо Барбалов на вчерашния Ден на диалога между местната и централната власт, организиран от Националното сдружение на общините. Предвидените в проекта намаления на данъка от 30 и 50 на сто и ще важат само за колите, произведени след 2009 г. В София от промяната ще бъдат засегнати хиляди шофьори. Ако промяната се приеме, в столицата 145 хил. собственици на коли с катализатор вече няма да имат облекчение и данъкът за тях ще нараства с 50 на сто - т.е. те ще плащат данъка в пълния размер. Отстъпката за 38 хил. автомобили пада от 50 на 30 на сто, а за 88 хил. няма да има промяна, съобщи Барбалов.

Според него това решение не е обсъдено с местните власти и има вероятност гражданите да обвинят общините за по-високия данък. Присъствалите депутати от БСП на Деня на диалога заявиха, че с тази промяна местната власт ще събира повече пари и не е в техен ущърб. В момента Столичната община събира на година около 65 млн. лева от данък моторно превозно средство, но не е известно колко повече ще събира след промяната, ако тя влезе в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай