Понеделник,

Металите поевтиняват. Какво вещае това

От: Стандарт -
2709
Металите поевтиняват. Какво вещае това
A
A
A

Поевтиняването на основните метали вероятно ще продължи заради предизвикателствата, на които е подложена металообработващата промишленост. Силно енергоемка, тя е пряко застрашена от инфлационния натиск в момента. Това сочат анализите на експертите от застрахователния гигант Coface. Според тях перспективите за слаб растеж на глобалната икономика оказват натиск и водят до по-ниско производство на метали и до понижаване на цените.

Експертите на Coface прогнозират, че настоящата промяна на пазара на метали отразява предстоящата мрачна глобална икономическа перспектива, която вече е видима в много сектори. Основните „клиентски сектори“ на металите, които също са проциклични, като строителството и автомобилостроенето, осезаемо преминават през трудности и са оценени от експертите като „висок риск“ във всички региони, пише economic.bg.

Производителите на автомобили намаляват обемите си (засегнати от инфлацията на вложените ресурси и по-ниската динамика на търсенето като цяло), а строителството е особено силно засегнато от повишенията на лихвените проценти, провеждани от централните банки на големите икономики като Федералния резерв на САЩ или Европейската централна банка.

В дългосрочен план развитието както на екологичните, така и на социалните норми също трябва да продължи да подхранва структурните промени в сектора на металите.

В средносрочен план, в шестмесечна перспектива, слабата прогноза на експертите за икономическия растеж на Китай се очаква да продължи да оказва влияние върху активността и цените на сектора на металите в бъдеще, което предполага продължаваща низходяща тенденция. Според експертите на Coface по-дългите локдауни в Китай се отразяват на производствения капацитет на страната. Китай е първият в света производител на стомана, като представлява над 50% от общото производство на глобално ниво.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички