Металите поевтиняват. Какво вещае това

Анализ на експертите от застрахователния гигант Coface

Металите поевтиняват. Какво вещае това | StandartNews.com

Поевтиняването на основните метали вероятно ще продължи заради предизвикателствата, на които е подложена металообработващата промишленост. Силно енергоемка, тя е пряко застрашена от инфлационния натиск в момента. Това сочат анализите на експертите от застрахователния гигант Coface. Според тях перспективите за слаб растеж на глобалната икономика оказват натиск и водят до по-ниско производство на метали и до понижаване на цените.

Експертите на Coface прогнозират, че настоящата промяна на пазара на метали отразява предстоящата мрачна глобална икономическа перспектива, която вече е видима в много сектори. Основните „клиентски сектори“ на металите, които също са проциклични, като строителството и автомобилостроенето, осезаемо преминават през трудности и са оценени от експертите като „висок риск“ във всички региони, пише economic.bg.

Производителите на автомобили намаляват обемите си (засегнати от инфлацията на вложените ресурси и по-ниската динамика на търсенето като цяло), а строителството е особено силно засегнато от повишенията на лихвените проценти, провеждани от централните банки на големите икономики като Федералния резерв на САЩ или Европейската централна банка.

В дългосрочен план развитието както на екологичните, така и на социалните норми също трябва да продължи да подхранва структурните промени в сектора на металите.

В средносрочен план, в шестмесечна перспектива, слабата прогноза на експертите за икономическия растеж на Китай се очаква да продължи да оказва влияние върху активността и цените на сектора на металите в бъдеще, което предполага продължаваща низходяща тенденция. Според експертите на Coface по-дългите локдауни в Китай се отразяват на производствения капацитет на страната. Китай е първият в света производител на стомана, като представлява над 50% от общото производство на глобално ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай