Март – нова вълна на опразване на офиси

Причина са изтичащите банкови мораториуми

Март – нова вълна на опразване на офиси | StandartNews.com

 

Изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите през март и по-слабото търсене от страна на наемателите най-вероятно ще доведот до ново опразване на офис сгради, за да се преструктурират експозиции. Това прогнозират финансови експерти, цитирани от Pariteni.bg.

„За да избегнат начисляване на наказателни лихви и да поддържат стабилни паричните си потоци, инвеститорите трябва да обърнат сериозно внимание на бизнес плана си и потенциалните рискове“, твърдят анализаторите. Според тях това налага „изготвяне на финансов модел, съобразен с доходността от проекта и съвместна работа с кредиторите“.

От началото на годината расте броят на компаниите, опитващи се да преотдават площи, които вече не използват. Към началото на 2021 г. обемът на този тип предлагане в София е 28 046 кв. м, сочат данните от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Възможности за преотдаване на вече наети пространства търсят предимно компании от IT и BPO сектора, в които голям процент от служителите продължават да работят от вкъщи.

„В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв. м и нагоре, което означава, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Обемите на преотдаваните офиси нарастват значително, като достигат почти 1/10 от текущото предлагане“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Площи се освобождават и заради необходимост от оптимизация на разходите и увеличен дял на дистанционната работа. Според проучвания на Forton средно 20% от служителите в ИТ и BPO сектора се очаква да продължат трайно хоум офиса.

Сроковете, за които се предлагат въпросните площи, също варират, но в повечето случаи са доста по-кратки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради. Компаниите виждат в тази практика временно решение, а неяснотата в момента не има дава възможност за по-дългосрочно планиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай