Марк Зукърбърг продава 41 милиона акции от Facebook

Марк Зукърбърг продава 41 милиона акции от Facebook | StandartNews.com

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Inc Марк Зукърбърг ще продаде 41.4 млн. от акциите си в социалната мрежа. Средствата от продажбата, чиято стойност се оценява на около 2.3 млрд. долара, ще бъдат използвани за покриването на данъчни задължения, предаде Ройтерс.

Продажбата е част от обявеното от компанията предлагане на 70 млн. обикновени акции клас А. Освен Зукърбърг част от дела си под формата на 1.65 млн. акции от клас А ще продаде и членът на борда на директорите на компанията Марк Андресен.

През изминалата година цената на акциите на Facebook се увеличиха двукратно. След новината книжата загубиха 4% до 53.54 долара за акция в предварителната търговия, отбелязва агенцията.

Продажбата ще намали дела на Зукърбърг в акционерната структура на социалната мрежа от 58.8% до 56.1%, става ясно от подадено във вторник съобщение на компанията до борсата. От Facebook уточняват, че очакват по-голямата част от нетните приходи, реализирани от мениджъра, да бъдат насочени към погасяването на данъци, свързани с упражняването на опция за закупуването на 60 млн. акции клас Б.

Всяка акция от клас А дава на държателя си право на един глас в общото събрание на акционерите на Facebook. Акциите от клас Б дават правото на 10 гласа, като могат по всяко време да бъдат конвертирани в акции от клас А.

Същевременно Зукърбърг използва повода да предостави и част от състоянието си за благотворителност – за целта мениджърът е заделил 18 млн. от акциите на обща стойност близо 1 млрд. долара. Преди година 29-годишният Зукърбърг дари на същата организация идентичен пакет от 18 млн. акции, припомня изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай