Мариян Беляков: Откриваме сезона в Пампорово с лифт карта за 5 лева

Имаме достатъчно сняг казва изпълнителения директор на "Пампорово" АД

Мариян Беляков: Откриваме сезона в Пампорово с лифт карта за 5 лева | StandartNews.com

Имаме достатъчно сняг, казва Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Беляков, какво да очакваме при откриването на зимния сезон в Пампорово?

- Ски зоната ще отвори в 8:45 ч. със символична цена от 5 лв. за лифт карта. Официалното откриване ще бъде в 15 ч. на долна станция на новия 6-седалков лифт, където министър Зарица Динкова ще пререже лентата на съоръжението. След което ще преминем в една от залите от конферентния блок на "Пампорово", където ще продължим с пресконференция с журналисти. В съботния ден влизаме в редовна цена от 90 лв. за възрастен на ден. Курортът ще отвори с голям брой писти. Като се очаква в рамките на две седмици в следствие на естествените снеговалежи и ниските температури да бъде подготвена и останалата част от ски зоната. 

- Разкажете повече за новия 6-седалков лифт от писта "Малина" до връх Снежанка. 

- Съоръжението е произведено от фирма "Лайтнер" - един от водещите производители на лифтови съоръжения в света. 6-седалкова линия е с "дайрект драйв моушън" задвижване - най-модерното, което се използва за лифтове към момента. Скоростта на лифта може да достигне 6 м/с, има спомагателна пътека при качването - изключително безшумен, бърз и надежден. Горната станция е на връх Снежанка. Очаква се с тази машина да решим един огромен проблем за "Пампорово" от десетилетия при голямото натоварване на станция "Малина". 

- Какви новости още да очакват туристите?

- Друга новост е откриването на историческото събитие за нас - кръг от Световната купа по сноуборд от календара на ФИС, което се случва за първи път в "Пампорово". То е историческо не само, че е за първи път, но и с участието на родната звезда Радослав Янков, който е израснал по пистите на Чепеларе и "Пампорово". Събитието се изпълнява съвместно с Българската федерация по ски, на която "Пампорово" АД изказва благодарности за възможността да се проведе събитие от подобен форум в курорта. Още една новост е възобновяването на южната ски зона, която ще бъде обслужвана от два влека. Там има монтирана инсталация за изкуствен сняг. Смятаме да развием парк зона, отделна зона за начинаещи, както и зона за свободно каране, тъй като има достатъчно пространство от южната страна на курорта. Тя ще бъде пусната при първа възможност, надяваме се в рамките на две седмици. Ски зона Чепеларе ще отвори на 22 декември (петък) с цена от 65 лв. за дневна карта за възрастен.   

- Ще правите ли Световна купа по ски?

- При нас е Световната купа по сноуборд. В Банско има Световна купа по ски. Изключително трудно е да бъдеш част от календара на ФИС независимо от коя дисциплина, що касае световна купа. Надяваме се в годините занапред това да не бъде първа и последна купа за Пампорово. Силно вярваме, че следствие на отлично проведените европейски купи преди години ще постигнем отново изключително добро ниво на представяне. И да ни бъде даден шанс отново да бъдем домакини на следваща световна купа. Цялата организация на събитието изисква огромен ресурс от хора, над 1000 човека, огромен финансов ресурс и огромна организация. 

- Какви туристи най-често посещават Пампорово?

- Тенденциите през последните години сочат, че основният турист е българският. Има и повече неорганизирани пътувания. Нашите съседи от Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Турция са огромната част от клиентите. Същите нива на резервации се запазват и от традиционните за нас пазари от миналато. Много ще се радваме да върнем обемите отпреди 20 години за гостите от Великобритания и Ирландия. Мисля, че можем да направим някои постъпки в тази посока. Защо не и с подкрепата на държавата.

Ако някой има илюзиите, че българските ски курорти оцеляват лесно, намират средства за инвестиции, за да бъдат в крак с модерните технологии в най-развитите ски курорти - изобщо не е така. Изключително трудно е. В България 100% от инвестициите и управлението на ски курортите са от частния инвеститор, за разлика от по-голямата част от алпийските курорти, където мажоритарно участие имат общините. Така е далеч по-лесно за набавяне на финансов и човешки ресурс. 

Занижената ставка на ДДС може да бъде определяща за оцеляването на цял сектор. Защото разходите в България в много отношения са по-високи от европейските. Заплатите вече са нереално високи според това, което бизнесът може да си позволи. Следва да бъдат взети спешни мерки относно лошите практики за получаване на заподноевропейски помощи на лица, които не са трайно ангажирани с трудов процес, а се прибират в България и получават големи суми като обещетение от някоя западна държава. Не се назначават на трудови договори, а обикалят различни работодатели и ги притискат за стария надничен модел на възнаграждение. Не може да продължава така до безкрай. Моята прогноза е максимум 4-5 години и системата ще понесе тотално сътресение не само в България, но и в Европа. 

- Има ли достатъчно сняг за каране на ски? 

- Да, има достатъчно сняг за началото на сезона. Ще има сняг и след това. Прогнозите са добри. Подготвили сме достатъчно писти за старта на сезона. Оръдията за изкуствен сняг работят дори когато вали естествен сняг. Най-добрата комбинация е примесването на ествествен и изкуствен сняг. В петък и събота в Пампорово очакваме обилен снеговалеж. Ще има и температури, които да позволят инсталанциите за сняг да заработят. Надявам се до края на следващата седмица да сме отворили цялата ски зона на Пампорово. 

- Има ли промяна в цените на предлаганите услуги? 

- Увеличението е под 10% спрямо миналата година. Пампорово даде шанс да се закупи лифт карта на цената отпреди две години - 75 лв. дневна за възрастен. Офертата беше валидна до 15 ноември. До 10 декември можеше да се закупи дневна лифт карта за възрастен за 82 лв., след което обявихме редовната цена на сезона, която ще бъде 90 лв. По същия начин бяха и пакетите в нашите хотели - с  25% отстъпка за доста дълъг период. Към момента също има промоционални периоди за по-късни дати. 

- Как ще бъде обезпечена сигурността на туристите от цял свят?

- Сигурността се обезпечава с нашия ски патрул и ски полицията. Ски патрулите следят не само за отварянето и затварянето на пистите и тяхното обезопасяване, не само за категоризацията на ски пистите, а и за поведението на туристите по пистите - нетрезво състояние, скиори, които карат опасно, нелегални ски учители и всичко, което не е в естествения порядък на един нормален работен ден. Когато определени действия или събития излизат извън правомощията на ски патрула, се намесва ски полицията. Тази година в "Пампорово" ще имаме ски полиция и от други държави. Работим добре с МВР-Смолян. Инвестираме изключително много средства в обезопасяване - дюшеци, три типа мрежи, моторни шейни и човешки ресурс. 

- Един от големите проблеми е липсата на скоростен път от магистрала "Тракия" до Смолян. Какво трябва да направи държавата?

- Държавата да влезе в ролята си на стопанин и да развива по-отдалечените региони. Скоро получих информация, че предстои възлагане на проектиране на скоростен път от магистрала "Тракия" до Рудозем, който ще има отклонения за Смолян и Пампорово. Крайно време е град Пловдив да получи едно достойно околовръстно шосе. Има положителни сигнали за развитието на летище Пловдив. "Пампорово" АД взема дейно участие във всички тези инициативи. Положителната новина е първият полет от Манчестър до Пловдив, самолетът ще кацне в събота сутрин на летището.

За първи път от 15 години: Ски сезонът стартира с нов лифт

Курортите заредиха оръдията за сняг, подготвиха нови атракции

Картите са с минимално увеличение, уверяват мениджърите

Всичко за предстоящия зимен сезон четете в новия брой на вестник СТАНДАРТ

Търсете от петък на пазара в цялата страна! 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай