Манастирите станаха биомагазини

Мляко, колбаси, пъстърва и екомармалад предлагат калугери

Манастирите станаха биомагазини | StandartNews.com

Манастирите хвърлиха ръкавица на така модерните напоследък биомагазини. Братствата предлагат на място зарзават, плодове, мляко и месо, произведени без ползването на отрови и химикали. Цените на екологичните продукти са далеч по-ниски от баснословните тарифи на много от "зелените" търговски обекти.

Мляко по 5 лева кофичката от говеда, пасли на воля по баирите, води върволица от посетители в Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. Продуктът е напълно чист, без каквито и да било примеси, уверява игуменът дядо Евгени. Така е и с козето мляко, което калугерите продават в околните села, а понякога го карат и в София. 200-те глави добитък са гордостта на йеромонах Никанор. Бившият финансов брокер успя да отвори в обителта една от първите ферми у нас, направена с пари по САПАРД.

Братството си произвежда дори фуража за зимата на добитъка, без да ползва никакви растителни препарати. Сиренето се прави в частна мандра от същото мляко и няма аналог по качество на пазара. Монасите успяха да си купят и собствена инсталация за сирене, но все още не могат да намерят работна ръка, за да я пуснат. От една година с биволското месо се правят деликатеси в частен цех. Той пуска на пазара кайма, наденица, салами и суджуци, които носят собствената марка на калугерите.

Най-големите плантации за плодове и зеленчуци пък имат монасите от кюстендилското село Копиловци. За няколко години те успяха да изкупят земята от частни стопани и да направят най-внушителните манастирски градини. Зарзаватът и реколтата от овошките продават на място в обителта "Благовещение" и на взета под наем сергия на пазара в столичния жк "Младост". Имат си редовни клиенти. Повечето от тях са майки, които търсят чисти продукти за децата си.

Братята не използват химически торове, а подсилват почвата със специални водорасли.

На масата в София предлагат и млечни продукти от фермата си в село Жабляно. Почти няма човек в Югозапада, който да не е опитал от монашеската пъстърва. Игуменът Касиян и братята му, повечето от които са висшисти, поддържат няколко развъдника в планината, където отглеждат "щастливи" рибки в естествена среда, а не в клетки, както се прави в обикновените рибни ферми.

Идеята за собствен бизнес е заразила и Клисурския манастир, където калугерите отварят консервен цех. Братството вече е започнало да строи малкото си предприятие, в което ще произвежда сладка и конфитюри с плодовете от собствената си овощна градина. Там ще се консервират и зеленчуци собствено производство, както и гъби, брани в гората. Мармаладите от шипки и ягоди вече прославиха монашеската манифактура.

Екопродукцията от монашеските ферми е на път да превземе и Европа. Много от братствата успяха да си осигурят лиценз за продажба на стоките си на Стария континент. За да ги видим и по нашите магазини обаче, са нужни инвестиции, за да се разраснат стопанствата. Дотогава продукцията им остава бутикова. От три години обаче тя се вади на едно място веднъж в годината - на екопанаира през май в Гигинския манастир край Брезник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай