Любимо лакомство поскъпва за Великден

Фючърсите на какаото са нараснали почти двойно от началото на 2024 г.

Любимо лакомство поскъпва за Великден | StandartNews.com

Любимо лакомство поскъпва за Великден. Сладките великденски кошници тази година вероятно ще са по-скъпи за потребителите, тъй като цената на какаото е скочила до рекордно високи стойности, предаде Асошиейтед прес.

Фючърсите на какаото са нараснали почти двойно от началото на 2024 г. Повишаващите се температури и лошите метеорологични условия са увредили културите в Западна Африка, която произвежда над 70 на сто от глобалните доставки на какао.

Цените на захарта също са се увеличили. Фючърсите за паунд захар (около половин килограм) са се повишили с около 8 на сто през 2024 г. след растеж от 2,7 на сто през 2023 г.Големи компании за шоколадови изделия като "Хършис" (Hershey’s) и "Монделийз" (Mondelez), който произвежда марката "Кедбъри" (Cadbury), са прехвърлили тези разходи върху потребителите, в резултат на което маржовете на нетната печалба на "Хершис" са нараснали до 16,7 на сто през 2023 г. спрямо 15,8 на сто през 2022 г. "Монделийз" е отчел скок до 13,8 на сто през 2023 г. спрямо 8,6 на сто през 2022 г. И двете компании са регистрирали свиващи се обеми на продажбите за последните тримесечия, тъй като потребителите вече не искат да плащат по-високи цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай