Луксозните имоти връщат пазарните си позиции

Покачва се интересът към къщи в средния сегмент между 400 000 и 600 000 евро

Луксозните имоти връщат пазарните си позиции | StandartNews.com
  • Покачва се интересът към къщи в средния сегмент между 400 000 и 600 000 евро
  • Средносрочният наем на жилищни имоти е с повече потенциал за развитие след извънредното положение и COVID ограниченията

Пазарът на луксозни имоти през юни възвръща близо 70% от обемите си спрямо нивата преди коронавирусната криза. Очакванията са за пълно възстановяване до края на годината, показват данните на консултантската компания за луксозни имоти Unique Estates, ексклузивен партньор за България на най-голямата международна мрежа за луксозни имоти Luxury Portfolio към Leading RE.

Луксозният сегмент у нас е по-консервативен и затворен, което до голяма степен го предпазва от съществени глобални влияния, посочват експертите на компанията. След като периодът на първоначалния ступор, последван от рязък спад на огледите и броя сделки отмина, динамиката на пазара се нормализира.

„Сходни са тенденциите на пазара за премуим имоти в международен план. Активността в цял свят се възстановява плавно, като пандемията се превърна в стимул за въвеждане на иновации при недвижимите имоти почти навсякъде. Следим ситуацията извън страната в Европа, Азия и САЩ, обменяйки опит с партньорите си от Luxury Portfolio, които оперират в над 70 страни. Това, което отличава сегмента у нас, е липсата на външни клиенти и международни участници с значима тежест. Основен двигател тук е вътрешното потребление. Международните купувачи неизменно раздвижват пазара, привличайки капитал към този и други сектори на живота в страната, но ние по-скоро работим по транзакции на българи навън, отколкото обратното.“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

От компанията отчитат ръст на запитванията и сключените сделки с къщи – сегмент, който обичайно се характеризира с повече предлагане и по-малко търсене. През последните месеци обаче в следствие на извънредните условия, купувачите, които традиционно избират апартамент за живеене, вече се интересуват от предлагането на къщи на сходни цени - между 400 000 и 600 000 евро. Търсят се предимно новопостроени жилища, обзаведени и с двор, а като райони, освен Бояна и Драгалевци, могат да се обособят също Банкя и Горна баня.

Според експертите на компанията периодът на извънредното положение е дал възможност на по-заможните клиенти да отделят необходимото време и внимание за покупката на имот, в резултат на което през изминалия месец са финализирани множество сделки, отлагани във времето.

„Купувачите на висок клас жилища обикновено са много заети, често пътуват, тъй като са предимно от висшия мениджмънт или собственици на бизнес. Свободното време, което им остана, бе чудесна възможност за по-задълбочен преглед на пазара и провеждане на огледи. Благодарение на нашата реакция в този иначе напрегнат момент, успяхме да удовлетворим желанията им и да затворим ключови сделки“, допълва Весела Илиева.

Средносрочното наемане на имоти за живеене – на месечна или седмична база, все още е новост за българския пазар, но експертите от Unique Estates виждат сериозен потенциал в развиването на подобна практика. От една страна, тя дава възможност на семейство, живеещо в апартамент в центъра например, да наеме къща в Бояна за лятото, където ще разполага със собствен басейн и по-бърз достъп до планината. От друга страна, собствениците на тези имоти могат да получат по-висока доходност.

Въпреки слуховете за спад на цените, такъв не беше отчетен. Собствениците на луксозни жилища обикновено нямат належаща нужда да продават и могат да си позволят да изчакат. Това дава допълнителна устойчивост на този сегмент и дългосрочна сигурност на вложенията.  Ако човек притежава луксозен имот, той много трудно може да изгуби парите, вложени в него, дори по време на криза, твърдят експертите.

Докладът на Luxury Portfolio International сочи, че в тези несигурни времена част от купувачите, както и инвеститорите, се чувстват по-комфортно с резервни активи в недвижими имоти в сравнение с други инвестиционни инструменти. Портфолиото от имоти, представено чрез платформата на компанията, включва най-голямата селекция от жилища на стойност над 1 млн. долара в света, като такива са  над 85% от всички предлагани под логото на бранда. През 2019 г. сключените сделки в световен мащаб надхвърлят 250 млрд. долара.

Ключовият отговор на дружествата в сферата на недвижимите имоти по време на тези месеци на блокада, е цифровата трансформация, се казва още в доклада. Невъзможността да се осъществяват тези срещи и огледи при новите условия, даде тласък на въвеждането на технологични и цифрови решения. Сега повече от всякога дружествата в сферата на недвижимите имоти са се приспособили към ново състояние на „нормалност“ и приемат дигитализацията като възможна и ефективна.

Състоянието на повечето европейски пазари се подобри с приемането на „условния план“ на Обединеното кралство, „аварийна спирачка при необходимост“ в Германия, „червени зони“ във Франция и смесица от поетапни предпазни мерки, като например ограничаване на броя на хората при групови събирания. В това отношение, държавите от Европа, Близкия Изток и Африка са почти в крак с тези от Азиатско-тихоокеанския регион по отношение на разхлабването на ограниченията и напредъка към пълно възстановяване.

Обратно у нас, териториалното развитие на пазара претърпява леки изменения през последните месеци, сочат наблюденията на експертите от Unique Estates. По време на извънредното положение се възобнови интересът към два района, позабравени през последните години – Банкя и Бистрица. Макар и малко по-отдалечени, те привличат купувачите с чист въздух и добра инфраструктура. Запитванията за къщи досега се ограничаваха до Бояна, Драгалевци и Симеоново, но вече съм тях се добавят Панчарево и Камбаните.

„Традиционно търсени остават престижните локации – Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали интересът е стабилен и цените на имотите са без промяна. Все по-привлекателен става районът около мол Парадайз. Благодарение на инвеститорския интерес и свободните терени за строителство, районът бързо се облагороди, разполага с добър транспорт и се обособява като зона със смесено предназначение - за живеене, работа и забавление“, пояснява Весела Илиева.

От компанията очакват през следващите месеци пазарът да се характеризира с устойчиво търсене и стабилни цени. Обемът на сделките плавно ще расте, като още през есента е възможно нивата им да се възстановят напълно. „Дори да има втора вълна на коронавируса, всички участници на пазара сме много по-подготвени, спрямо началото на COVID кризата. Предприели сме необходимите мерки, за да реагираме бързо и адекватно на променящата се обстановка, за да продължим работа“, каза Весела Илиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай