"ЛУКОЙЛ": Цената на петрола пада до $25

"ЛУКОЙЛ": Цената на  петрола пада до $25 | StandartNews.com

Цената на петрола може да падне до 25 долара за барел. Това прогнозира изпълнителният директор на руския петролен концерн "ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов, цитиран от ТАСС. В прогнозата си Алекперов се позова на интервю на министъра на петрола на Саудитска Арабия принц Али ибн Ибрахим ал Нуейми за Argus Global Markets, публикувано миналия петък. Според шефа на "ЛУКОЙЛ" до края на годината със сигурност може да се очаква значително колебание на цените на "черното злато", като допълва, че само в четвъртък цената се е променяла в границите на 10 процента. "Това не се е случвало никога досега", заключва Алекперов.

"ЛУКОЙЛ" няма да намали плановете си за добив на петрол от своя проект "Западна Курна-2" в Ирак, добавя Алекперов. През следващия месец компанията очаква да подпише споразумението за разработване на гигантското газово поле Кандим в Узбекистан, добавя той. В края на 2014 г. вицепрезидентът на "ЛУКОЙЛ" Леонид Федун заяви, компанията няма да е на загуба дори при цена от 25 долара за барел. Според него петролът ще започне да поскъпва отново през 2016 г., "когато ОПЕК постигне целта си да ограничи американския добив от пазара".

Цените на петрола се свлякоха драстично надолу особено след 27 ноември 2014 г., когато на срещата си във Виена страните от ОПЕК решиха да не намаляват дневния обем на добива си.

На този фон България препотвърди позицията си и пред държавния секретар на САЩ Джон Кери, че няма да свали мораториума върху търсенето и проучването на шистов газ. Това обяви по време на парламентарния контрол вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на питане за търговското споразумение между ЕС и САЩ. Не мисля, че може да има притеснения по отношение на мораториума, уведомили сме ЕС за нашата позиция, категоричен бе Лукарски. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов също е заявил, че мораториумът за шистовия газ в България ще се запази, докато не бъде намерена опазваща околната среда технология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай