Лукарски: Brexit ще доведе нови инвеститори

Лукарски: Brexit ще доведе нови инвеститори | StandartNews.com

България е първа в ЦИЕ по приток на капитали спрямо БВП

Излизането на Великобритания от ЕС може да се окаже възможност за България да привлече инвеститори на фона на сигналите, че ще има отлив на големи компании от Острова, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Редица големи корпорации оповестиха, че обмислят да напуснат Острова заради излизането му от ЕС. Сред тях са британският мобилен концерн Vodafone Group Plc, авиокомпанията EasyJet Plc и компанията за кредитни карти Visa Inc. Лукарски напомни, че Великобритания е на осмо място сред търговските партньори на България.

"Стойностите на търговския ни оборот не са толкова високи и ефектът, какъвто и да било той, не би следвало да е фатален", каза Лукарски. Той се позова на неофициални сигнали, според които Великобритания ще премине към двустранни търговско-икономически договори с всяка държава член на ЕС. "Каквото и да се случва при тези споразумения, Великобритания ще се третира като трета страна и отношенията ще са такива, каквито са с Китай или Сингапур", допълни министърът. Според Лукарски трябва бързо да се уточнят сроковете за Brexit, защото "няма по-лошо нещо за бизнес климата от несигурността".

Министър Лукарски вчера връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Юнифай Сървис Център", която е част от международната компания за комуникационен софтуер и услуги Unify. Инвестиционният проект предвижда разширяване на центъра за услуги на Юнифай в София. Инвестицията е 2,4 млн. лв. и предвижда разкриване на 200 нови работни места. За първите шест месеца на 2016 г. сертифицираните проекти са за 104 млн. лв. и близо 2000 нови работни места. България е на първо място по приток на чужди инвестиции като дял от БВП за 2015 г. в Централна и Източна Европа. У нас този дял е 3,6%, с което изпреварваме Словения, Чехия, Сърбия и балтийските страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай