Лоши новини за БГ икономиката от финансовото министерство

Заради войната в Украйна е разработен и алтернативен сценарий за растежа

Лоши новини за БГ икономиката от финансовото министерство | StandartNews.com

Икономиката на България ще забави растежа си до 1,8% тази година, сочи пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

Заради войната в Украйна е разработен и алтернативен сценарий, според който ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) по текущи цени може да се отклони в посока надолу с до 0,5 процентни пункта.

След като тази година икономиката ще отбележи растеж под 2 на сто, до 2026-а брутният вътрешен продукт ще нараства с три и повече процента, прогнозират от Министерството на финансите в базовия си сценарий.

Според него средногодишната инфлация тази година ще бъде 8,7%, но след това ще се забави съответно до 3,8, 2,8, 2,2 на сто през годините. В края на настоящата година инфлацията ще се понижи до 5,6%.

"В най-голяма степен забавянето ще се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, като последните се очаква да имат дори лек спад в цените в края на годината", прогнозират още от министерството.

Безработицата ще спада, а заетостта ще расте заедно с икономиката, според публикуваната прогноза.

В алтернативния влошен сценарий отклоненията са незначителни.

Очаква се през април министерството да представи проектобюджет за настоящата година, тъй като в момента страната работи в условия на т.нар. удължителен закон.

Пролетната макроикономическа прогноза може да се счита за основата, върху която експертите от финансовото министерство работят за разработването на най-важния финансов закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай