Лоша новина за кредитите! Кого удрят лихвите

Коментар на известен финансов експерт

Лоша новина за кредитите! Кого удрят лихвите | StandartNews.com

Лихвите по потребителските кредити тръгват плавно нагоре. Очаква се да се повишат с 5,5- 8,5%. Тази прогноза направи в ефира на bTV кредитният консултант Тихомир Тошев.

По последни данни около 2 милиона души са изтеглили потребителски кредит. Той се взима за по-сериозни неща като обзавеждане, нов семеен автомобил, ремонт. Има и случаи, в които с него се закърпват дупки в семейния бюджет.

„Най-често се заемат 20 000 лв. като потребителски кредит. Максималният срок, за който може да се изтегли един потребителски кредит, е 10 години. За сравнение, ипотечните кредити могат да се изтеглят за 30-35 години.

Ако вземем заем с една средна лихва в момента 5%, вноската по този кредит в момента ще е около 220 лв. на месец. Ако тази лихва, както са очакванията до края на годината, се покачи с 2% и стане 7,5 - тя ще стане 240 лв. Това означава плюс 20 лв. месечно увеличение“, обясни експертът.

Според него няма драматизъм в това, но някои хора могат да го сметнат като поредното покачване на нещо в разходите си.

Кредитният консултант не прогнозира падане на цените на имотите в София, защото тенденцията е да са стабилни в целия свят.

Той обаче видя спадане с още 10% на сделките, защото купувачите не са склонни вече да купуват на всяка цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай