Четвъртък,

Лоша новина! Кой ни вдига червен картон за еврозоната

От: Редактор -
12084
Лоша новина! Кой ни вдига червен картон за еврозоната
A
A
A

Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г., каквато е поставената от София цел. Това коментира Fitch Ratings. В свой анализ рейтинговата агенция прогнозира, че въвеждането на еврото у нас ще бъде отложено, пише Фрогнюз.

Според Fitch политическата криза не е повлияла особено на процеса за подготовка за приемане на еврото, но бързият ръст на цените се очертава като основен проблем.

Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 пр. пункта стойностите в 3-те държави с най-ниска инфлация.

Досега е имало прецеденти с приемане на кандидати, чиято инфлация леко превишава "летвата". Такъв е случаят с новоприетата във валутния клуб Хърватия. Но у нас този показател е далеч от "островите на стабилност" в еврозоната и няма изгледи скоро да се вместим в желаните параметри. Поне такова е мнението на рейтинговата агенция.

Отделен проблем е, че България не е готова с приемането на пакета закони, които са условие за приемането й в еврозоната. Наскоро финансисът Любомир Дацов посочи, че ключови са три закона. Става дума за промени в Закона за БНБ, за мерките срещу прането на пари, Търговския закон.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com