Четвъртък,

Липсват наематели за 1/3 от плажовете край Варна

От: Редактори -
A
A
A

Една трета от плажовете във Варненска област и тази година ще останат без наематели. Интерес към тях няма заради лошата инфраструктура и високите наеми, които правят инвестицията на концесионерите безсмислена, става ясно от репортаж на БНТ.

От 70 плажа във Варненска област 24 остават без наематели това лято. Един от тях е Камчия. Миналата година плажната ивица беше разделена на няколко зони, като наемът за всяка от тях беше 500 000 лв. В момента цената е 10 пъти по-евтина и пак няма интерес, оплака се варненският областен управител Стоян Пасев.

Плажната ивица в Камчия е една от най-опасните в областта заради подводните течения, които се образуват при вливането на реката в морето. Затова се обмисля плажовете там да се стопанисват без наем срещу ангажимент за почистване, осигуряване на медицинска помощ и водно спасяване.

„Такова обслужване е около 5000 лв. за сезона плюс почистване на плажната ивица, което е около десетина хиляди лева месечно. Действително позволява законът 2% от плажната ивица да бъде оползотворена за някакъв тип търговски обекти, но пък тези места не са толкова посещавани, колкото другите“, подчерта Пасев.

Без стопани за поредна година остават и плажовете „Паша дере“, „Карадере“ и “Фичоза”. Те се посещават най-вече от любители на дивото къмпингуване. Това са плажове без изградена инфраструктура. Там дори и фирмите, които осигуряват водно-спасителна дейност не искат да осигуряват такава, тъй като е трудно достъпен плажът, каза Стоян Пасев.

И тази година държавата ще осигури пари за водно спасяване на най-посещаваните неохраняеми плажове в областта.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички