Lidl прилага строг качествен контрол на колбасите собствена марка

Веригата ги проверява на всеки три месеца. Приготвят се от механично отделено месо

Lidl прилага строг качествен контрол на колбасите собствена марка | StandartNews.com
  • Още един гарант за качеството им е, че в тях не се съдържа механично отделено месо

Колбасите собствена марка на Lidl преминават през строги проверки на всеки три месеца, за да се гарантира постоянно високото им качество. Компанията прилага щателен контрол върху целия процес на производство и доставка, като поставя високи собствени стандарти за качество, които надминават нормативните изисквания. Контролът започва още на ниво подбор на доставчиците на месо.

Продуктите преминават физико-химични и микробиологични анализи четири пъти в годината както от страна на веригата, така и от самите производители. Всички колбаси от собствените марки се подлагат и на ежемесечен органолептичен анализ – за вкус, мирис, цвят, структура и др.

Едно от ключовите условия, за да се обезпечи това качество, е в тях да не се съдържа механично отделено месо (МОМ). С използването само на ръчно отделено месо в колбасите си Lidl предлага на своите клиенти автентичен и неподправен вкус  не само във високия, но и в ниския ценови клас. При механичното отделяне на месо процесът се изпълнява машинно и под налягане, а получената суровина е с нарушена структура и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт.

„Когато говорим за колбасите ни собствена марка, за нас е важно да предложим продукти с доказан произход и безкомпромисно качество, създадени по чисти рецепти. Очакванията на нашите клиенти са високи, затова сме въвели процеси, с които да сме сигурни, че ще ги изпълним“, коментира Йордан Рибаров, мениджър „Стоково снабдяване“ в Лидл България.

На българския пазар Lidl предлага четири собствени марки колбаси, които съставляват 80% от целия асортимент колбаси на веригата. Сред тях е любимата на хиляди потребители продуктова линия „Родна стряха“, която се прави само и единствено от български производители, като се спазват автентичните рецепти и вкусове от миналото. Pikok е марката с най-голямо разнообразие – от кренвирши и наденици до варено-пушени ребра и бирени пръчици. Брандът предлага и няколко продукта, подходящи за деца, както и линията Pikok Pure за продукти без консерванти и овкусители, с минимум 90% месо. Колбасите под марка Pikok Pure се произвеждат по иновативна технология, при която изкуствените добавки се заместват с натурални такива като къдраво, червено цвекло и паприка,  и се използват естествени консерванти. Baroni е най-достъпната в ценово отношение марка, а Dulano включва произведени основно в Германия специалитети от месо.

Високите стандарти за качество на собствените марки сухи колбаси са оценени и от потребителите в България с медал за качество QUDAL от независимо проучване на швейцарската организация ICERTIAS (International Certification Association GmbH), проведено сред 1200 българи през март 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай