Лидл & бг производители:Десет малки истории за успеха

Чрез търговската верига е реализиран износ на родни продукти за 150 млн. лева през последните 3 г.

Лидл & бг производители:Десет малки истории за успеха | StandartNews.com

* Над 150 млн. лв. износ на български продукти  с Лидл България за последните 3 г. /2019-2021/  

* 525 различни продукта на 58 родни компании са достигнали до пазарите на 27 европейски държави.

* 110% е ръстът в експортния оборот на бг производителите 

* Над 260 са бг компаниите, с които търговската верига работи в момента. 

* С 36% - най-голям дял в експортния оборот, реализиран в европейската търговска мрежа на Lidl, остава Румъния. За тези 3 години 34 родни производители са реализирали износ на 89 различни продукта на обща стойност 55 млн. лв., като най-продаваният продукт в северната ни съседка е пълнозърнест хляб със семена.

* В топ 5 на държавите по размер на износа са Гърция с оборот от 32 млн. лв., което е 21% от общия, Германия с 11,5% от оборота, Сърбия с 8,4% и Унгария с 9 млн. или 6% от реализирания оборот за последните 3 г.

* През 2010 г. Лидл стъпва на българския пазар с 14 магазина. През 2022 г. броят им е 111 в 50 града. 

* Мрежата на търговската верига е в 30 държави с 12 000 магазина. 

* За 2019 г. ефектът Лидл върху българската икономика се оценява на 1,12 млрд. лева, според изчисленията на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Това са само сухите цифри, зад които стоят истински истории за предприемачество и успешен бизнес. В специално книжно издание компанията представя подробни резултати и примери на български производители, реализирали успешен износ в Европа през последните 3 г.

„Вече 10 години Lidl осигурява на българските производители възможности за развитие и реализация не само у нас, но и на външните пазари. Дори през пандемичната 2020 г. успяхме да запазим двуцифрен ръст на износа.  Всичко това е принос не само за развитието на самите компании – ръст в производство, персонал, конкурентоспособност като цяло. Тези резултати се превръщат в двигател за растеж и принос към българската икономика“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

"Средни и малки български предприятия успяват да изместят големи ервопейски производители и да влязат в мрежата на Лидл. Това е възможно когато има партньорство и предвидимост", коментира Драгомир Илиев, управител "Стоково снабдяване и маркетинг" в Лидл България. Той посочва, че с бг производителите, особено при производството на продукти под собствени марки, се работи заедно, споделя се ноу хау и се прилагат изключително високи изисквания и контрол върху качеството на готовия продукт. За всеки партньор се прилага индивидуален подход.  

"Благодарение на задълбочения анализ на пазара в над 30 държави, в които Лидл работи, ние успяваме да помагаме на бг производителите да разработват нови продукти и рецепти, които се реализират изключително успешно не само на българския, но и на външните пазари. Вместо да внасяме иновативни продукти от европейски пазари, ние обърнахме тенденцията и наложихме български нишови и иновативни продукти като оризовки и сурови барчета в много европейски държави", каза Боян Георгиев, директор "Стоково снабдяване" в Лидл България.  

Ето ги и 10-те малки истории на успеха, разказани в специалното издание на Лидл България:

1. Белла България

Компанията, която е най-големият производител на хранителни продукти и един от най-разпознаваемите брандове в България, си партнира с Лидл от 2010 г. Започва с износ на бутертесто и баница чрез магазинната мрежа на търговската верига. След това разработва и експорта на лучник и пататник. Продуктите й се популяризират по време на Балканската седмица на Лидл. Сега те достигат до 17 държави, като са изместили голям гръцки производител. Изнасят също баница с тиква и бутерки с локум, а голямото им предизвикателство е с точените кори - да научат европейците как да ги използват. "Намалихме солта и захарта, премахнахме консервантите. Откакто стартирахме износа с Лидл, оборотът ни по тази линия нарасна над 10 пъти",  казва мениджърът "Ключови клиенти" Диян Ненов.   

2. Веселина трейд

Компанията с 24-годишна история се наложи на силно конкурентния румънски пазар със своята руска салата. Продуктите й са чисти от консерванти, оцветители и добавки, за производството се ползват най-съвременните технологии. "В хранителната индустрия да работиш с Лидл е престиж. Това означава, че отговаряме на стриктните критерии за подбор на доставчици, че регулярно и успешно преминаваме извършвани от международни одитори проверки, които са непредизвестени, обхващащи цялостната дейност на производствения процес", казва управителят Димитър Димитров. И добавя, че благодарение на добрите резултати от партньорството, успяват да реализират проекти, които иначе биха били немислими за фирмата - като роботизация и въглеродна неутралност.

3. Виктория Нутс

Това е компанията, която е реализирала първия износ при премиум бранд, а именно - ягоди, обвити в бял шоколад. Доставката на сушени плодове с шоколадова глазура трябвало да се приготви много бързо за 18 държави, до които да достигне за Коледните и Великденските празници. За последните 3 г. партньорство с Лидл, износът на "Виктория нутс" е нараснал 37,6 пъти, а най-големият й пазар е Германия. "Партньор като лидл помага за нашето развитие - качеството и поръчките нарастват", казва изпълнителният директор Александър Димитров. 

4. Випера

Семейната фирма, създадена от потомствени химици, стартира дейността си през 1994 г. с производство на перилни препарати за текстилната индустрия. Партнира си с Лидл от 2011 г. Наложило се е да направи инвестиции за подобрение на производството, за да издържи вътрешните одити на Лидл и да получи престижен европейски сертификат. Сега оборотът им се е удвоил, най-изнасяният продукт е течен сапун за ръце и тяло, който се реализира в Румъния, Сърбия и Унгария. "Има много бг производители, които предлагат качествени неща, не по-лоши от европейските. Но благодарение на партньорството ни с Лидл България ние, малката семейна фирма, успяхме да стъпим на европейския пазар", казва управителят Герасим Михайлов.  

5. Джени Ово

Предлага пресни кокоши яйца, гордее се със собствен фуражен завод и лаборатория, с които да гарантира качеството на суровините за изхранване на птиците. До края на 2022 г. планират да увеличат капацитета на яйца от свободно отглеждани кокошки с още 9 млн. броя годишно. Изнасят в Лидл Румъния, като за последните 2 г. ръстът в производството им е 20%. "Партньорството ни помага да се развиваме, да разширяваме дейността си и да внедряваме новите практики", казва собственикът на Джени Ово Стоян Стоянов. 

6. Млечни продукти

Компанията е създадена през 1996 г. в пловдивското село Маноле като малко предприятие. Днес притежава богато портфолио от автентични български сирена и кашкавали, произвеждани от всички видове мляко. Чрез Лидл те достигат до 13 държави. "Научихме от Лидл, че да направиш успешния продукт, трябва да имаш постоянно и високо качество. Доказваме, че българските продукти са истински", казва мениджърът Славена Янкова. 

7. Нухелт

Мисията на компанията е да направи здравословното хранене лесно и вкусно. Следва световните тенденции на free-from продукти - без глутен, консерванти и глутамат. Специализирана е в производството на оризов снакс със 100% натурални съставки, изнася в 20 държави благодарение на Лидл и дори е успяла да измести голям нидерландски производител в магазините на търговската верига. Продуктовото й портфолио постоянно се обогатява, като за Италианската седмица на Лидл се е представила с оризов чипс с горгонзола и круши. "Тръгнахме от нулата, първите години не знаехме къде сме. Сега не се притеснявам от кризите, защото имаме партньор като Лидл", казва изпълнителният директор Николай Колев. 

8. Смарт органик

Основаната през 2009 г. компания също има мисия - да направи здравословните храни вкусни и достъпни за всички. Сега тя е един от водещите производители и дистрибутори на био храни, фокусът й е върху иновативните продукти с допълнителни ползи за здравето. Голямото им постижение е, че суровото  барче Alesto Kraft Protz е позиционирано на касите на всички магазини на Лидл в Германия. "В България пазарът е много малък. Благодарение на Лидл стигнахме до 16 държави, където реализираме нашите продукти успешно вече 7 г.", казва собственикът Яни Драгнев.   

9. Тандем-Попово

Създадената от баща и син компания произвежда натурално месо и месни продукти без подправки и консерванти. Тя е втората фирма в Европа, която пакетира продуктите си с изцяло рециклируеми материали, като инвестицията е за 3 млн. евро. Друга иновация е, че захранва технологичните си процеси изцяло с възобновяеми източници. За последните 3 г. с Лидл износът й е нараснал 40 пъти. Започнали с младо телешко и преминали към премиум говеждо. Най-изнасяният продукт е аржентински рибай стек, реализираният износ е в 4 държави, а най-голям дял има гръцкият пазар. "Съвместната работа с Лидл ни кара да изпитваме себе си - не може ли да стане още малко по-добре. Ефектът на Лидл е, че те кара да се самоусъвършенстваш. Правим нови инвестиции, наемаме образован персонал, квалифицираме го. Важен е невидимият резултат - самочувствието - да отидеш в Унгария и да кажеш - това е премиум месо, произведено по поръчка на Лидл", разкрива философията на компанията Ивайло Русчев - син и съсобственик. 

10. Цима 99

Основана като малка семейна фирма, сега Цима 99 отбелязва своята 30-годишнина и е водещ производител на конфитюри, мармалади, десертни сосове, топинги, плодови пюрета и сиропи. Произвежда над 200 продукта, изнася за Япония, САЩ и ЕС. За последните 3 г. с Лидл експортът й се е увеличил 15,7 пъти. Най-изнасяният продукт е сладко от рози, а най-големият пазар е Германия. Прави и сладкото от люти чушки по рецепта на Даниела от Бургас, което спечели първо място в конкурса на лидл България за автентичен вкус. "Който не е продавал навън, не знае за какви изисквания става въпрос и какви усилия са нужни. С Лидъл се чувстваме равноправен партньор. Нашата препоръка към изпълнителния директор Милена Драгийска е - предизвиквайте ни! Така ще се чува повече за българските продукти в чужбина. Няма нищо по-хубаво от това да ни хвалят зад граница. България може повече!", заяви управителят Георги Жеков. 

В заключение

"Това са истински истории на предприемачи, които имат визионерски поглед и мисия, примери за конкурентноспособност и иновативност. Направихме пробив на традиционни продукти на европейския пазар. Маркетингът е от нас - продуктът да бъде представен, да се намерят точните думи, за да каже колегата от другата страна - да, ще го взема. Но за успеха трябват двама", заключи Милена Драгийска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай