Летище София блокира над 50 млн. по дело

Летище София блокира над 50 млн. по дело | StandartNews.com

Ръководството на "Летище София" ЕАД е блокирало над 50 млн. лв. за евентуално изплащане на задължения към кувейтската компания МАК/АДМАК по съдебен спор с нея. Това обясни за "Стандарт" изпълнителният директор на аеропорта инж. Христо Щерионов. Средствата са събрани от дейността на летището и ще бъдат преведени на МАК/АДМАК само в случай, че съдебното решение на последната инстанция е в полза на кувейтците, допълни инж. Щерионов.

Става дума за производството по екзекватура (б.а. - допускане за изпълнение) на окончателното решение на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж по 5-годишния спор между МАК/АДМАК и Летище София. МАК/АДМАК построи новата полоса за излитане и кацане на аеропорта, след като спечели тежък международен конкурс през март 2003 г. Строителството се забави над година заради отчуждения и завърши през август 2006 г. Заради забавеното разрешително за строеж МАК/АДМАК заведе иск срещу летището в Париж. През септември 2011 г. арбитражът постанови окончателното си решение в полза на МАК/АДМАК. В края на 2012 г. в Софийския градски съд беше образувано производството по екзекватура.

На 21 март 2014 г. в открито съдебно заседание делото бе обявено за решаване въпреки направените от нашия юридически консултант Aviora consult възражения и искане за тройна съдебно-преводаческа експертиза, обясни още инж. Христо Щерионов. Той припомни, че производството по екзекватура е триинстанционно и че летището ще обжалва очакваното решение на СГС по надлежния ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай