Латвийският тигър сграбчва еврото

Рига с 5,6% икономически ръст през 2012 г.

Латвийският тигър сграбчва еврото | StandartNews.com

Рига. Пътят на Латвия към еврозоната е напълно разчистен. Последно "да" балтийската република получи от министрите на финансите на 28-те страни членки на ЕС. Присъединяването на Латвия към страните, използващи единната европейска валута, бе приветствано като венец на икономическите й усилия и от 1 януари тя ще стане 18-ият член на Европейския монетарен съюз, който все още не може да се измъкне от кризата.

"Да, приемаме еврото от Нова година", каза със задоволство по време на пресконференция в Брюксел латвийският премиер Валдис Домброскис, като изтъкна, че това е добра новина както за страната му, така и за еврозоната. Финансовите министри на 28-те бяха последните, които трябваше да дадат зелена светлина на Рига, след като от началото на юни това направиха Европейската комисия, държавните и правителствените ръководители на страните членки, а след тях и евродепутатите.

Финансовите министри обаче бяха тези, които трябваше да вземат и най-важното решение. На тях се падна отговорността да фиксират разменния курс на националната валута към еврото. Задачата бе трудна, а и деликатна заради предишен опит. Мнозина са на мнение, че когато Португалия влизаше в еврозоната, ескудото беше надценено, което доведе до последващи икономически проблеми. "Да не забравяме, че днес страната разчита на международна помощ", напомни европейски дипломат. В крайна сметка разменният курс бе фиксиран на 0,702804 лата за едно евро.

Приемането на Латвия в еврозоната бе определено от повечето европейски ръководители като доказателство за атрактивността на единната европейска валута въпреки кризата. "Това е доказателство, че икономическият модел и европейският проект са жизненоспособни", подчерта литовският министър на финансите Римантас Садриуз, чиято страна е ротационен председател на ЕС и планира да влезе еврозоната през 2015 г. "Присъединяването към еврозоната е потвърждение за силата й", отбеляза неотдавна председателят на ЕП Мартин Щулц.

Решимостта на Латвия да изпълни критериите за членство също бе приветствана. Страната положи невероятно големи усилия, за да излезе от трудностите. Кризата я връхлетя през 2008 г., а година по-късно тя затъна в дълбока рецесия. През 2012 г. обаче отбеляза икономически ръст от 5,6%. Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен неотдавна изтъкна впечатляващото икономическо възстановяване на страната благодарение на икономическите реформи и бюджетната дисциплина. Според Мартин Шулц Латвия може да бъде сочена като пример за изпадналите в затруднения страни от еврозоната.

Според последните прогнози на Еврокомисията тази година Латвия трябва да отбележи икономически ръст от 3,8%, а догодина - 4,1%. Латвийските политици са убедени, че приемането на еврото ще донесе на страната им финансова стабилност, ще стимулира инвестициите и ще елиминира всички спекулации около единната европейската валута. "Въвеждането на еврото не е панацея. Това обаче ще направи нашата икономика по-малко уязвима при евентуален шок", смята Лия Страсуна, която е икономически анализатор в Сведбанк Латвия.

Латвийците обаче не са ентусиасти. Според проучване на общественото мнение, проведено през юни, повече от половината от местните не са доволни, че страната им ще стане 18-ият член на еврозоната. 53% от латвийците се обявяват срещу въвеждането на еврото, а едва 22% го подкрепят. "Не съм във възторг от факта, че повече от половината от латвийците не вярват в еврото. Все пак имаме още време за разговори с противниците му", каза пред АФП латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич.

До момента единствено радикални националистически групи и няколко антиглобалистки движения са били главните организатори на протестите срещу въвеждането на еврото. На 4 юли на демонстрация в Рига се събраха около стотина души, които изгориха европейското знаме. Участниците в митинга се стекоха край Паметника на свободата в центъра на столицата, скандирайки: "Не на еврото" и "Да на Латвия! Да на лата!". Както обясни организаторът на протеста Андрис Оролс, това е символичен отговор на Брюксел и на местните политици, които искат да вкарат Латвия в еврозоната без съгласието на по-голямата част от хората.

"Имаме доверие на Европа и на еврозоната", настоя финансовият министър Андрис Вилкс. Приемането на еврото представлява хвърляне на котва за малките икономики, добави той, посочвайки Финландия и Естония, която въведе единната европейска валута през 2011 г. Той подчерта, че Латвия ще се възползва от опита на своята северна съседка, за да проведе един плавен преход към еврото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай