Четвъртък,

Кристина Лазарова: Тежките процедури пречат на модернизацията и постигането на неутралност на бизнеса

От: Стандарт -
542
Кристина Лазарова: Тежките процедури пречат на модернизацията и постигането на неутралност на бизнеса
A
A
A

"За бизнеса е много трудно да се модернизира и да премине към т.нар. климатична неутралност поради изключително тежките административни процедури, на които е подложен. Издаването на разрешителни отнема най-малко две години. Има проблем с нарушените територии в страната, които могат да бъдат използвани за ВЕИ източници.  Тази обстановка създава пречки и на чуждестранните инвеститори да развиват бизнеса си в България." каза Кристина Лазарова, съосновател на Платформата "Brown to Green" по време на Sofia Economic Forum III, който се проведе на 21 юни 2022 г. в София Хотел Балкан. Организатори на събитието бяха Делфийският икономически форум и Центърът за либерални стратегии.

Конференцията беше официално открита от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Сред изтъкнатите участници в конференцията бяха еврокомисари, министри, зам. министри, посланици, представители на бизнеса.

"В България все още няма ясна визия, енергийна стратегия и сценарий за осъществяването на плавен и справедлив енергиен преход. Като страна имаме много пропуснати ползи до сега по редица механизми, които биха могли да помогнат за цялостната модернизация на сектор "Енергетика", подчерта Лазарова. Тя даде конкретни примери с огромното забавяне на Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България и липсата на визия за декарбонизация на сектора. Според нея страната ни има сериозни финансови пропуснати ползи от гледна точка на Модернизационния фонд и липсата на позиция за Националния иновационен фонд, в това число и от Mеханизма за капацитет. "Трябваше да бъде въведена и опцията за изполване на дерогация до 2025 г. за производителите на електро и топлоенергия, което би спомогнало за модернизация на сектора.Това обаче не се случи.", допълни Лазарова.

Кристина Лазарова изрази мнение, че се прави груба грешка със зачеркването още от сега на природния газ като гориво. Според нея трябва да се помисли за модернизация на текущата инфраструктура била тя газопреносна или топлопреносна. "След като бъдат направени тези стъпки, може да се мисли за използването на водород. "В Западна и Централна Европа той е много застъпен и считам, че и в България трябва да му се отдели необходимото място занапред.", поясни Лазарова и категорично подчерта, че именно природният газ е транзитно гориво към водорода.

В края на своето изказване пред международните и български представители на правителството и бизнес среди Кристина Лазарова отправи призив да се работи в посока задълбочаване на взаимоотношенията със съседните на България държави. Тя даде пример с Гърция - страната, която има много впечатляващи проекти, както с природния газ и с водорода, така и с ВЕИ-тата. "Едно взаимодействие би разширило и нашето влияние в сектор "Енергетика".", заключи съоснователят на Платформата "Brown to Green".

Сред останалите теми, които бяха обсъдени по време на Sofia Economic Forum III, бяха кризата в Украйна, еврозоната, енергетиката, предприемачество, дигитализация и др. Форумът предостави възможност да се идентифицират и оценят ключови предизвикателства за икономически растеж, както и да се определи курс на действия към по-конкурентни и приобщаващи икономики в България и Югоизточна Европа. По време на събитието беше обменен опит с представители от други страни и беше направен анализ на новия глобален и регионален ред за сигурност, важността на присъединяването към ЕС. Разгледан и обсъден беше контекстът на 2022 г. отвъд нестабилността: геополитическо напрежение и енергиен преход, стратегически инфраструктурни проекти: мобилност и свързаност, дигитална трансформация: извеждане на правителството на следващото ниво, развитие на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и регионални икономически клъстери и т.н.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com