Кристалина прочете присъда! Къде отиват парите

Прати ни в неизбежното бъдеще

Кристалина прочете присъда! Къде отиват парите | StandartNews.com

Категорично послание да бъдещето отправи Кристалина Георгиева.

Цифровите валути на централните банки (CBDC) имат потенциала да заменят парите в брой, но приемането им може да отнеме време, заяви  управляващият директор на Международния валутен фонд.

"CBDC могат да заменят парите, които са скъпи за разпространение в островните икономики", посочи тя в сряда по време на събитието Singapore FinTech Festival, предаде CNBC.

"Те могат да предложат устойчивост в по-напредналите икономики. И те могат да подобрят финансовото включване там, където малцина притежават банкови сметки", добави тя.

CBDC са цифровата форма на фиатната валута на дадена държава, която се регулира от централната банка на страната. Те се използват чрез блокчейн технология, позволяваща на централните банки да насочват държавни плащания директно към домакинствата.

CBDC биха предложили безопасна и евтина алтернатива на паричните средства. Те също така биха предложили мост между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно като пари в брой днес, които можем да изтеглим от нашите банки", каза още шефът на МВФ.

Според МВФ повече от 100 държави проучват възможността за CBDC – или приблизително 60% от страните в света. "Нивото на глобален интерес към CBDC е безпрецедентно. Няколко централни банки вече стартираха пилотни проекти или дори пуснаха в обращение CBDC“, се посочва в доклад на МВФ от септември.

Според проучване от 2022 г., проведено от Банката за международни разплащания (BIS), от анкетираните 86 централни банки, 93% заявяват, че проучват възможността за CBDC, докато 58% казват, че е вероятно ще пуснат свои CBDC в краткосрочен или средносрочен план. Но към юни само 11 страни са приели CBDC, като други 53 са в напреднал етап на планиране, а 46 проучват въпроса, според данни на Атлантическия съвет.

Позовавайки се на реч от 2018 г. на нейния предшественик Кристин Лагард, когато бившият шеф на МВФ насърчи политиците да следват "ветровете на промяната" и да проучат използването на CBDC, Кристалина Георгиева каза: "Пет години по-късно съм тук, за да предоставя актуална информация за това пътуване.

Първо, държавите отплаваха. Много от тях проучват CBDC и разработват регулация, която да ръководи развитието на цифровите пари", каза Георгиева, визирайки речта на Лагард.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай