Кредитен експерт с ключови думи за имотите

Говори Тихомир Тошев

Кредитен експерт с ключови думи за имотите | StandartNews.com

Досега банките изискваха не повече от 50% от дохода на клиентите им да отива за покриване на кредити. Друго условие беше заемът да не е повече от 85% от стойността на жилището, което купуват, обясняват кредитни експерти.

„Тоест да имате спестени поне 15% от цената на имота, който сте харесали. Ако имотът струва 200 000 лв., вие трябва да имате поне 30 000 лв. спестени и банката ще ви даде останалите 170 000 лв.”, коментира пред Нова кредитният експерт Тихомир Тошев.

Има пет поредни тримесечия на спад на сделките като брой имоти. „Цените на имотите станаха високи, част от хората не могат да си купят имот. Интересът към имоти продължава да е най-голям в големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и областните градове”, допълни той.

Ръстът на цените води до намаляване на броя на купувачите. „Те виждат, че с доходите си в момента, с нарасналите разходи заради инфлацията и по-високите сметки за ток, за вода - не могат да излязат на имотния пазар. Това прави така, че от година и половина броят на сделките да намалява”, коментира още кредитният експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Алчността е порок
преди 2 месеца

Безобразието в цените на имотите спекулативно продължава. Купили имоти за 3-5000 евро и сега ги продават за 100-150 000 .

Откажи
Тошко
преди 2 месеца

От една страна сте прави, от друга не сте. Вярно е че да към 1994г. можеше да се купи панелен апарт. напр. в кв. Хр. Ботев за 5000$, но тогава и заплатите на учителите бяха 180лв месечно. Пак бяха недостъпни...Сега пък някои получават повече от 3000 лв. месечно...

Откажи
Епикур
преди 2 месеца

Къде къде по лесно ще събереш 5000$ със 150лв заплата отколкото 200 000лв с 3000лв заплата!!

Откажи