Краят на сезона наближава. Евтиния по барове и хотели

Експерти с прогнози за по-ниски цени

Краят на сезона наближава. Евтиния по барове и хотели | StandartNews.com

Офертите в момента са за 2640 места, а в началото на ноември те намаляват на под 2140. Това показва сравнение в онлайн платформи за резервации. В началото на септември стартират и промоциите в хотелите по морето.

Ако в момента 4-дневна почивка в курорта Св. св. Константин и Елена на база ол инклузив струва 600 лева, то през септември цената пада на 435 лева.

Прогнозите на експерти са, че в края на сезона и в ресторантите на плажа ще е по-евтино.

Въпреки очакванията за провал на сезона тази година българите са реализирали над 5,1 млн. пътувания до родните морски курорти.

Това сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма, заяви Румен Драганов.

В същото време пътуванията на българи към гръцките плажове са общо 750 000.

Това на практика означава, че българите са реализирали 5,4 пъти повече пътувания до българските морски курорти, отколкото до Гърция.

Според Драганов не е вярно, че българите не ходят на море у нас, а само в Гърция. Според него всеки нашенец, който е пътувал до Гърция, веднъж е ходил на море в България.

Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2023 г. 1,172 млн. българи са пътували.

Преобладаващата част от тях – 79,2%, са били в страната, 16,7% - само в чужбина, а 4,1% - в страната и чужбина.

В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 8,9%.

Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок (85,4%) е при лицата на възраст 65 и повече години, пише БЛИЦ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай