Край! Четат присъдата на валутния борд у нас

Какво обяви Бюджетната комисия на първо четене

Край! Четат присъдата на валутния борд у нас | StandartNews.com

Бюджетната комисия одобри на първо четене историческия нов Закон за БНБ, който ще отмени действащият над 25 години у нас валутен борд, за да го замени с членство в европейския паричен съюз – еврозоната. 

Близо четвърт век България практически нямаше самостоятелна парична политика, въпреки че БНБ и до днес разполага с важни инструменти да влияе върху финансите на държавата.

Още миналата година в централната банка е създадено ново звено, което ще отговаря за паричната политика, каза управителят на БНБ Димитър Радев, цитиран от mediapool.

"Аз лично си спомням, че преди 25 години, когато въвеждахме валутния борд в България, имахме същите спорове в бюджетната комисия.

Преобладаваха страховете, а критиките бяха 90% от дискусията, но сега едва ли има политик, който да се съмнява, че валутният борд е едно от най-успешните политически решения", коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, който заедно с Румен Гечев от БСП и самият Димитър Радев са сред преките участници в събитията от преди четвърт век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Fuck
преди 3 месеца

Ebanks vi e maikata....

Откажи