Кой ще води най-важните преговори с "Газпром" - мнение на експерта

"Булгаргаз" трябва да има нова пазарна стратегия, казва Иван Хиновски

Кой ще води най-важните преговори с "Газпром" - мнение на експерта | StandartNews.com

Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че смяната на ръководството на "Булгаргаз" идва навреме, защото предстоят най-важните преговори в българската газова индустрия - новият договор с "Газпром".

Според Хиновски "Булгаргаз" трябва да има нова пазарна стратегия и е изправен пред тежка конкуренция.

"На нашия пазар оперират мастити търговци, те взимат част от пазарните позиции на "Булгаргаз". "Булгаргаз" трябва да си изготви много ясна стратегия. "Газпром" също прави маневри, готви фирми негови посредници, които да оперират на българския пазар. Върви преструктуриране на пазара на газ. Големи компании се намесват с оферти за внос на газ", каза Хиновски в студиото на "Денят започва".

Енергийният експерт определи като нелогично действие предложеното понижение със 17% на цената на газа.

"Очевидно "Булгаргаз" е намерил някакви собствени резерви. От тези изказвания не става ясно на каква основа е това понижение и за никой от експертите не е логично. Всеки би приветствал такова намаляване, стига то да не е за сметка на ликвидността на дружеството", каза Хиновски.

Той призова за одит на "Булгаргаз", за да се видят приходите и разходите. Дали има приход от евтин газ, който се изнася за Румъния и да се провери дали има реекспорт за Италия.

Хиновски коментира и думите на премиера Петков, че мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с ново ръководство:

"Разбирам правителството - за да избегне евентуален скок в цените, очаква от новото ръководство повече аналитична дейност как да се промени цената. Лично аз не очаквам цената да се промени. Основните промени върху бита идват от натиска от квотите на емисии от топлоцентралите и топлофикациите. За три месеца не са толкова променени. Очаквам дори и да падне мораториумът, да не се промени цената на бита", каза Хиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай