Ковид победителите: 50 мултимилионери през 2020

Бизнесмените, които спечелиха от пандемията, са от здравния сектор

Ковид победителите: 50 мултимилионери през 2020 | StandartNews.com

Коронавирусът роди 50 нови мултимилионери през 2020 г., изчислява списание Forbes. Бизнесмените, които спечелиха от пандемията, са от здравния сектор, пише Dnes.bg, цитирайки DarikNews. Сред тях са изпълнителните директори на фирмите, създали първите успешни ваксини – Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания BioNTech, и Стефан Бансел, шеф на Moderna.

"Не става въпрос само за ваксини - компаниите, разработващи лечение с антитела и лекарства, които да помогнат на лекарите да се борят с вируса, също са се възползвали от лудостта на пазара", отбелязва списанието.

Германският лекар от турски произход Угур Шахин, практически неизвестен в началото на годината, създаде BioNTech през 2008 г. със съпругата си Йозлем Тюреси. От януари акциите на компанията са нараснали със 160% благодарение на ваксината, разработена съвместно с Pfizer. Сега компанията струва 4,2 милиарда долара, а съоснователят - издигнат като нов милиардер от Forbes - притежава около 17% от акциите.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел притежава около 6% от американската биотехнологична компания, която също е разработила ваксина срещу Covid-19. Бансел стана мултимилионер през март, след като продаде повече от милион от акциите си (преди това той притежаваше 9% от компанията), чиято стойност се е увеличила с повече от 550% от началото на годината. Сега, според Forbes, французинът "струва" 4,1 милиарда долара.

В топ 3 е и Юан Липинг, който притежава 24% от основния производител на ваксини в Китай: Shenzhen Kangtai Biological Products. Kangtai - китайският производител на ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, регистрира скок с 90% на акциите си от началото на 2020 г., като нетната стойност на Юан Липинг е 4,1 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай