Кошмар! Вижте с колко падна БВП на Америка

Най-голямото намаление в цялата история за последните 70 години

Кошмар! Вижте с колко падна БВП на Америка | StandartNews.com

 

Брутният вътрешен продукт на САЩ е паднал с 32,9 процента през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, сочат предварителните данни на търговското министерство, цитирани от CNN.

Това е безпрецедентно намаляване на американската икономика за всички времена откак се води статистиката – от 1947 година. Предишният антирекорд е бил направен през второто тримесечие на 1958 г. - с 10 процента.

Намаленият ръст е заради по-ниски разходи на хората и фирмите, пострадали заради коронавируса. За първото тримесечие, когато пандемията още не бе влязла в страната, спадът е бил само с 5 процента.

По думите на главния икономист на Wrightson ICAP за полугодието намалението на БВП ще е 11 процента. Това занулява петгодишният ръст на икономиката  и я връща на нивото от 2014 година.

Старшият икономист на ING Джеймс Найтли пък заявява, че същият спад на БВП Америка е имала в края на Втората световна война, но тогава спадането е било в течение на 3 години.

САЩ подготвя нови мерки за финансово стимулиране, които се очаква да са в размер на 1 трилион долара. Те включват и 600 долара помощи за безработни на седмица. От пролетта в бизнеса и хората са налети вече 3 трилиона долара.

Демократите пак са контра на предложението, но според главният икономист на Moody's Analytics, ако те не се съгласят с републиканците, икономиката на страната я чака двоен спад. Бившият шеф на Morgan Stanley Asia прогнозира, че през 2021 година се чака 1/3 обезценка на долара заради проблемите с американската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай