Конгрес по детско затлъстяване в Албена

Ще се включат експерти от 10 държави

Конгрес по детско затлъстяване в Албена | StandartNews.com

Експерти от 10 държави, сред които България, САЩ, Франция, Швейцария, Дания, Швеция, Австрия, Белгия, заедно с представители на Световната здравна организация, ще дискутират проблемите на детското затлъстяване в рамките на 32-ия Международен конгрес по детско затлъстяване, домакин на който е българският курорт Албена. Ще бъдат разгледани аспекти на здравния проблем, свързани с превенцията, диетологичните подходи в терапията, физическата активност и времето пред екран, психо-социалните аспекти, фармакологията и бариатричната хирургия в детската възраст. Сред учените са проф. Виолета Йотова, проф. Веселка Дулева, доц. Милена Георгиева, проф. Даниел Вегхубер, проф. Дженс Холст, доц. д-р Светослав Ханджиев и др. 

“Последният доклад от 2022 г. на Световната Здравна Организация показа, че 1 от 3 деца в Европейския регион, които са в предучилищна възраст, страда от наднормено тегло или затлъстяване. За България данните показват, че при момчетата в същата възрастова категория 32% са с наднормено тегло, включително 15% са със затлъстяване, докато при момичетата 29% са с наднормено тегло, включително 12% със затлъстяване. Според очакванията на Световната федерация по затлъстяване, честотата на затлъстяване сред момчетата (деца и юноши) ще нарасне от 10% на 20%, а при момичетата от 8% на 18% до 2035 г. Прогнозата е, че до 2030 г. с 60% ще се увеличи разпространението на детското затлъстяване по света”, каза в рамките на откриващата пресконференция доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, което е и организатор на проявата, заедно с Европейската група по детско затлъстяване. Тя допълни, че детското затлъстяване се е удвоило в последните 10 години, като това може да повлияе на здравето психически, физически и емоционално, както и върху самочувствието, водейки до над 250 съпътстващи проблеми сред които диабет, хипертония, сънна апнея, някои видове рак и репродуктивна дисфункция. “Основните рискови фактори за детското затлъстяване са свързани с генетичната предразположеност (от 40-70%), факторите на средата (от 30-60%) и индивидуални фактори. От рисковете от околната среда най-важните са факторите от страна на диетата като нередовното хранене, пропускане на закуската, съставът на храните, големината на порцията, приемът на напитки, съдържащи захар и глюкозо-фруктозен сироп, храненето пред телевизора, ниската физическа активност и обездвижването, особеностите на чревната микробиома, продължителността на съня и семейството като модел на подражание”, довърши тя. 

Красимира Стоянова, мениджър “Устойчиво развитие и зелен преход” в Албена сподели, че ваканционното селище вече няколко години следва стриктна политика по отношение на предлаганите храни в ресторантите на комплекса в посока повече екологично чисти и богати на хранителни вещества ястия, както и популяризирането на здравословния начин на живот, прилагайки превенция и инвестиции в собствено производство на суровини. “Към днешна дата произвеждаме самостоятелно около 60% от плодовете и зеленчуците, грижим се за месодайни телета от породата Black Angus, както и за стотици кошери с пчели. Домакинстваме ежегодната инициатива “Училище за здраве”, в рамките на която деца, родители и учители заедно учат за полезността от здравословния начин на живот, както и предоставяме свободно на гостите природните ресурси на комплекса - лековитата минерална вода, прилежащия природен резерват “Балтата”, плажната зона, носител на отличието “Син флаг”. Заедно със специалистите от МедиСПА “Медика - Албена” разработихме специализирани програми за лечение и рехабилитация на проблемите, свързани с наднорменото тегло, развиваме и популяризираме условията за активен начин на живот, каза още тя. 

Проф. Каролин Брает от университета в гр. Гент, Белгия, сподели опита на западната държава в опитите да се справи с проблема. По думите й, в белгийското кралство от началото на тази година 25 клиники предоставят държавно финансирани програми за мултидисциплинарно лечение на наднорменото тегло и затлъстяването, в училищата се допуска пиенето единствено на вода, а училищни лекари правят регулярен мониторинг на всички ученици до 18-годишна възраст, като при необходимост се изготвят безплатни препоръки и планове за лечение, предоставяни на родителите. Стартирала е и национална програма под надслов “Тичай, татко, тичай”, според която родителите са задължени да извършват регулярна физическа активност със своите деца. 

Международният конгрес по детско затлъстяване ще продължи до 9 септември, като в края му участниците ще публикуват официално становище, което ще бъде публикувано в тематични научни издания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай