Коне в апартаменти

Защо няма банка, която да подпомага стартиращ бизнес, пита стопанинът

Коне в апартаменти | StandartNews.com

Конят е на особена почит в разложкото село Бачево. Красивото четириного е основната фигура в герба на селището. Заради огромния интерес на наши и чужди туристи към ездата, тук вече има три конни бази. Една от тях е "Peri Volas (б.а. - от персийски - красиво място) на Иван Наков. Той създал конефермата си през 2000 г. "Интересът на туристите растеше с всяка изминала година. Заради бума на мераклии да яздят реших да модернизирам базата си по европейски проект. Кандидатствах по Мярка 312 на Програмата за развитие на селските райони", разказва коневъдът. Целта му била четириногите да бъдат в съвременни конюшни, които отговарят на всички световни изисквания.


Подал документите през 2007 г., но ударил на камък заради липса на достатъчно информация. Оказало се, че не изпълнил едно от условията, за да може да кандидатства. Но не се отказал, а пак се захванал здраво за работа. Със специално наета консултантска фирма изготвил нов проект на стойност 500 000 лева и го внесъл за одобрение през 2008 г. Чак през 2011 г. получил зелена светлина за инвестиция в конефермата. "70% от парите са от ДФ "Земеделие", а 30% са собствени средства. Заедно с ДДС-то трябваше да покажа, че имам 180 000 лева. Това за мен е недомислица на програмата, тъй като кандидатстват за средства и новосъздадени фирми, които нямат капитал. Трябва да се помисли за по-облекчен режим за кандидатстване. Добри приятели ми помогнаха да обезпеча тази сума", разказва Наков. Смята, че е добре да има регионална банка точно за тези проекти, която да подпомага инициативните да инвестират в бизнес. А не да ти "вадят душата" за една запетайка. Той теглил кредит от Българо-американската кредитна банка. И започнал градежа на два обекта - конюшня и къща за гости. Домът за четириногите вече е готов, има и Акт 16. Конюшнята е двуредова, всяко животно е в самостоятелен бокс на площ над 10 кв. метра. Монтирани са настилки, за да е добра изолацията и да е топло на животните. Най-подходящата температура за тях е около 15 градуса. Всеки кон си има собствена поилка. Тук клиенти могат да оставят жребците си на пансион. "Сега се грижим за четири такива животни. В къщата за гости, на втория етаж, има два апартамента, които са за собствениците на тези коне. Постройката е с огромен чардак с изглед към Пирин планина, механа, кухненски бокс, съблекални, санитарни възли. И двете сгради са във възрожденски стил", разкрива Иван Наков. В този бизнес е заето цялото му семейство - съпругата Виолета, синът Петър, дъщерята Мария и внучките Гергана и Ванеса.

 


Иван и Петър са професионални инструктори по конен спорт. Базата извършва дейност целогодишно. През летния сезон от началото на май до края на септември програмите се реализират в местността Перивол на няколко километра над Бачево, в сърцето на Рила планина. През зимата конете слизат в селото, като разходките и ездата са сред полето. В "Периволас" се предлага езда за начинаещи и напреднали, за възрастни и за деца, за хора със специфични нужди. В допълнение към това са кулинарни турове, тиймбилдинг, лов, риболов, хипотерапия, планински преходи, пикник сред природата и ретро фото. "Съветвам всеки, който има умения в дадена област и държи да се развива, да кандидатства по европейските програми. Защото срещу 180 000 лв. лични средства съм направил инвестиция за половин милион лева, с което съм създал работещо предприятие", твърди собственикът на конната база. Предстои да осигури три нови работни места, такова е изискването по проекта. Двама от работниците ще помагат в конюшнята, а един ще е на разположение в кухнята.

 


"С ездата се зареждам с положителна енергия. Лошото е, че животното усеща нашата нервност и на негов гръб се лекуваме", казва коневъдът, който е дипломиран треньор по конен спорт от Тракийския университет. Започва да язди "вносни" коне - порода Габардин от Северен Кавказ, в откритата през 1968-а племенна конеферма в селото, където работи чичо му. 1976-а Иван възстановява кушиите, а през 1983-а внася от Германия в Бачево 25 кобили и 5 жребци от породата Хафлингер. Трудно понася разрухата на конефермата след 1989-а и става миньор. Но издържа едва три години без животните. Назначен е за треньор по конен спорт, а 2000-а отваря собствената си конеферма с три коня. Никак не е леко и на него, и на семейството му. "Имаше дни, в които нямаше хляб за нас, но за конете храна се намираше винаги", признава Наков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай