Компютър следи за измами при вноса

Компютър следи за измами при вноса | StandartNews.com

София. Софтуер, който прави анализ на риска за нарушения, ще предлага кои фирми да бъдат проверени допълнително от митничарите.

Новият модул работи от декември и е създаден с пари по ОП "Административен капацитет". Компютърната програма ще предлага примерен списък с фирми, които са рискови според предварително въведени критерии. Софтуерът на случаен принцип ще предлага и кои фирми от този списък да бъдат проверени.

Този подбор е препоръчителен, а не задължителен, обясни Горан Ангелов от фирмата, създала новия модул, който действа към Българската интегрирана митническа информационна система. Благодарение на него служителите ще могат лесно и бързо да се ориентират за евентуални опити за нарушения на законодателството. Критериите, по които компютърът да избира рисковите фирми, могат да се променят в зависимост от нуждите на администрацията. Модулът ще позволява да се правят и бързи справки, както и регистри на проверяваните лица, извършваните проверки и резултатите от тях. Чрез него митничарите ще могат да обменят помежду си и добри практики в работата си, казва Ангелов. Програмата ще подобри работата в агенцията и ще намали риска от грешка при оценката на риска, твърди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай