Коментатор: Чака ни страшна инфлация, бюджетът не става

Очаква се по-нисък растеж на икономиката за тази и следващата годината

Коментатор: Чака ни страшна инфлация, бюджетът не става | StandartNews.com

Министерството на финансите прогнозира годишна инфлация над 10% и ускорен ръст на цените до септември. Според експерти това ще забави икономическия растеж. В публикуваната пролетна макроикономическа прогноза министерство посочва, че войната в Украйна е променила икономическите перспективи за България.

Очаква се по-нисък растеж на икономиката за тази и следващата годината. Принос за повишената инфлация ще имат храните, чието поскъпване ще достигне до 16,4% през декември. Повишението в цените на горивата се очаква да достигне над 25% в края на годината.

„Още когато приеха бюджета беше ясно, че макрорамката му не става за нищо. Това си пролича и от дебатите в Народното събрание. Факт е, че войната също много ускори нещата”, коментира пред Нова телевизия журналистът и наблюдател Петър Илиев.

„У нас обикновено има две официални инфлации. Едната е по индекса на потребителските цени. По него, без войната, достигнахме 10% през февруари на годишна база. Другата е по хармонизирания индекс на потребителските цени – това е европейският индекс. При него цените за комунални услуги са с по-малка тежест, отколкото при индекса на потребителските цени”, обясни той.

По думите на Илиев разликата между двата индекса е 2,5%. „Това е страшно много. Ако войната не приключи до средата на годината, средната годишна инфлация у нас може да бъде 18%”, посочи журналистът.

Бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, смята, че "инфлацията наистина ще бъде по-висока от това, което е заложено."

„Неяснотите по Плана за възстановяване също продължават. Това, че Фон дер Лайен идва лично да преговаря с нашето правителство, със сигурност означава, че в него ще има някакви доуточняващи въпроси", коментира Керемедчиев.

Според него войната няма да доведе до липса на стоки. „Ще продължаваме да употребяваме газ, бензин и зърно, но те ще бъдат на много по-високи цени”, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай