Докога ще има ремонт на ремонтите. Говори шефът на АПИ

Проверките са възложени от Министерство на вътрешните работи през ноември

Докога ще има ремонт на ремонтите. Говори шефът на АПИ | StandartNews.com

Ремонтите на некачествено построените пътища, които са обект на проверка последните месеци, ще струват 500 млн. лв. на държавата. Става въпрос за Северната скоростна тангента, магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“, от които трябва да бъдат ремонтирани общо 100 км. Това коментира днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов по bTV.

"Ще ощетим държавата, да инвестираме допълнително 500 млн. лв. за тези участъци“, заяви той.

По думите му проверките са възложени от Министерство на вътрешните работи през ноември миналата година. Те са имали за цел да проверят как е поддържана и направена съответната отсечка. „АПИ трябва да направи подробен анализ какви материали и по какъв начин са направени“, обясни той.

Ангелов обясни, че досега на Северната скоростна тангента са правени кръпки на 8600 кв. като голяма част от тях са били гаранционни. В момента още не е ясно точно колко от 500-те милиона трябва да бъдат отделени за тангентата. Стойността на проекта за Северната скоростна тангента е общо 200 млн. лв. като трасето е въведено в експлоатация през 2016 г.

Има строителен надзор, който осъществява контрол, както и Държавна приемателна комисия, които са били, сложили са си подписите, приели са този обект и са го окачествили като годен за експлоатация“, така Ангелов отговори на въпроса кой в държавата е приел тези пътища за годни.  

По думите му АПИ извършва плащания по т.нар. „ин хаус“ договори, но само за свършена работа. Спряна е практиката за отпускане на големи авансови плащания.

Ангелов допълни, че няма окончателен доклад за всички проверки, но има видими деформации на пътищата и съответно намаляване на експлоатационния им период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай